15 Temmuz 2016 Cuma

Üvey Evlat; İsviçre Bisiklet Turu

Alabildiğince her yer yemyeşil, oksijen seviyesi insanı çarpan cinsten. Bu kadar doğallığın mütemadiyen olduğu yerde biraz yokuş, biraz dağ ve tepe de olmazsa olmaz. İşleri zorlaştıralım haziran ayının sıcaklığı, bu doğa ananın kucağında bisikletiniz ve kendinizle baş başasınız. Üstüne üstün zorlu tepeleri aşmanız isteniyor. 
Tanıdık gelmiş olabilir ama ne Fransa ne de İtalya turundan bahsetmiyorum. Zaten onlarla yeterince iç içeyiz. 

Tour de Suisse türkçe  karşılığıyla İsviçre Bisiklet Turu. Tıpkı futbola yapılan imtiyazlı muamele gibi bisiklette de 3 büyük tur dışındakiler dışlanmış üvey evlat muamelesi görmekten kurtulamıyorlar. Ancak işler artık renk değiştirmeye başladı. 
Sıradan ve keyfi olarak katılan bir tur iken son yıllarda Fransa Bisiklet Turu öncesindeki son ciddi yarış gözüyle bakılmaya başlandı. 



Nitekim bu da İsviçre Turuna olan önem derecesinin de dozunu arttırdı. Türkiye Turu gibi... UCI Dünya Turu kapsamını içine almayan etap yarışları Haziran ayında gerçekleşmesi tura tatlı bir zorluk katıyor. Kökenine indiğimiz zaman, oldukça eskiye dayandığını fark edip bu zamana kadar yaptığımız haksızlıklar için hayıflanabilirsiniz. 
Son yıllarda İsviçre Bisiklet Turuna olan katılımın artmasıyla organizasyon koordinatörleri tarafından sponsorluklar büyük talepler görmeye başladı. Bu yarışın bir diğer önemi ise sporcuların Fransa Bisiklet Turu öncesi kendilerini sınamaları için son bir şans niteliğinde.

İsviçre Bisiklet Turu çok da kolay güzergahlardan oluşmamakta. Muhakkak ki dağlık etapların bulunduğu ve hatta zamana karşı yarış için emeğinizin karşılığını aldığınız;en azından manzaranın ve görsel bütünlüğün tadını çıkarttığınız bir yarış. İsviçre Bisiklet Turunda podyuma çıkıyorsanız şayet turun hakkını vermişsiniz demektir.

Tabi işe doping gibi haksızlıklar karışmadıysa... Neyse ki şu dönemde bir sessizlik hakim. Bu da biraz korkutuyor, güvendiğimiz dağlara kar yağdığı için zamanında.
Hem 3 büyük turu hem de Tuor de Suisse'yi kazanan bisikletçilerden biri de Eddy Merckx. Bisikletin üstatlarından! Onun yanı sıra hem Fransa hem de İsviçre Turunu kazananlardan ilk akla gelen Jan Ulllrich. İsim saymakla bitiremeyiz lakin bitirdiğimiz, Fransa, İtalya ve İspanya turlarının dışındakileri yok saymayı bir çırpıda yapabiliyoruz. 
Eğer gökyüzünü sonsuz görebiliyor ve dağ tepe demeden bisikletinizle yolları aşabiliyorsanız bilin ki İsviçre'desiniz, belki Antalya yollarında...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.