1 Temmuz 2016 Cuma

Bernard Hinault'a Bisikletin Üstadı Diyebiliriz.

En iyisi olmak istiyordu. Bunun için yeteneği ve de en önemlisi azmi vardı. Nitekim öyle de oldu. Bernard Hinault, Fransız bisikleti denildiğinde akla sadece tour de France dışında "bende" varım diyen efsanevi bisikletçi. Neden mi efsanevi oluyor? Burada uzunca ara vermemiz gerekecek o halde. Hazırsak, başlayalım.

Üç büyük turu (Tour de France, Giro d'Italia ve de Vuelta a Espana) kazanmayı başaran 5 bisikletçiden biri Hinault. Bu kadar sıradışılığın yanında daha büyük bir farkı daha var. Bu 3 büyük bisiklet turunu birden fazlasıyla kazanmayı başaran "tek" isim. Çok ilginçtir ki Cyrille Guimard'ın ciddi sakatlığı Hinault'un dönüm noktası oldu desek yanlış olmaz. 



Guimard'ın bisiklet kariyerinin noktalandığı anlarda hem kendisinin bir nevi "koçluk" başlangıcı hem de Hinault'un geleceği planlanıyordu. Habersizce... Böylece bir takım olmuşlardı. Taze, istekli ve enerjik genç Bernard ile kırılmış, beklenmedik sakatlıkla son bulduğunu sandığı Cyrille Guimard'ın enfes buluşması. 
Bu buluşmanın tarihi 1974 yılını yani Hinault'un profesyonel hayatla tanışma tarihine denk geliyordu. 1976 yılında da ilk zaferlerini Tour de France'in topraklarından geçen Paris-Camembert'ten olacaktı.

1977 yılında ise Hinault'un "direktörü" Guimard tarafından Tour de France'e katılmamasını önerdi. Pişmiş, emin ve hazır Hinault sunmak istiyordu. Hemen arkasından 1 yıl sonra Fransa Turunun genel klasmanına kendi hanesine yazdırmayı başardı.
Üstelik 1. olarak! İşte böyle başladı bisikletin çıraklığı. Devam eden zaferlerle peş peşe alınan Fransa Turları ki, Tour de France 5. kez kazanarak turun şeref kürsüsüne ve de daha sonraları da eklenecek sporcularla birlikte aynı yarışı tarih boyunca peş peşe kazanmış 4 sporcunun yanına yazdırıyordu. 

Bernard Hianult ustalık eserini son rötuşlarını yaparken katıldığı tüm Tour de France yarışlarını 1. veya 2. olarak noktalamıştır. Bırakın yarışı dereceler içinde bitirmeyi turu çoğunlukla bitirebilmek dahi büyük zaferdir. 
Hianult 31 yaşına geldiğinde emekliliğini açıkladı ve en iyisi olmuştu! Zirvedeyken söylediği cümlesiyle veda etti yollara...
"Ben insanları memnun etmek için değil, kazanmak için yarıştım."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.