29 Temmuz 2016 Cuma

Kaçımız Tom Simpson'ı Tanıyoruz?

Başarılı olduğumuz zaman -konu ne olursa olsun- tek sebebi biziz. İşler biraz sarpa sardığında hedef noktalarımız şaşırır. Ya da kolaya gelen budur. Bu noktalardan biri de batıl inançlar... İsmine ne koyarsanız koyun! 
13 sayısının uğursuzluğu, merdiven altından geçmek veya daha önce biri/birilerine bir konuda talihsizlik yaşadıysa bizim başımıza gelme olasılıkları... Bir de bu olasılıkları yaşatma durumlarını da ele alırsak vay halimize.

Tüm bu kelime oyunlarının bir araya gelişini Tom Simpson'da görmek mümkün.Nasıl inanmak istediğinizle de ilgili... Bir bisikletçinin pedal çevirdiği andan, en söylenerek çıktığı tırmanış da dahi arzuladığı en büyük an gökkuşağı mayoyu sırtına geçire bilmekten geçer.
Birçoklarına göre nefes alıp-veriş sebebidir. Bu prestij sadece o anıda kapsamaz. Ertesi yılı da gökkuşağı mayoyu terleterek onurlanır. Gözler üzerindedir... Ve Tom Simpson!



1937 yılında geçimini madenden kazanan Haswell köyünde büyüyerek şekillendirir. Babası da burada para kazanmanın neredeyse tek koşulu madencilik olunca evdeki 5 kardeş birbirine aile olur. Tom en küçükleriydi ve ona düşen en mühim görev dışarıdan alınacak getir götür işleriydi. Bu zahmetin bir kolaylığını bulacak işlere yöneldi. 
En kolayını seçti. Bisiklet... Böylece bisiklete karşı ilgisi başlamıştı. Fakat hızlı yükselmedi. Çocukluğunda fazlasıyla yaşıtlarına yenilmesine rağmen, her yenilgi de, tökezlemede çok çalışmayı bildi. Onun döneminde büyük yıldız Fausto Coppi'yi dinleyerek, izleyerek, örnek alarak; onun gibi olmak isteyen fakat kendi tarzını yaratan bir çocuktu Tom Simpson.

İngilizler o yıllarda spora olan ilgisizliği Tom için çıkmaza sürüklüyordu. Denemekten yorulmayan, yeni yollar arayışındaydı. Yaşadığı fiyaskolar sonucunda düşe-kalka ününü, başarısını arttırıp, yanına bir de sponsor desteği alarak çok daha güçlü olarak yolunu Avrupa'ya çevirme şansını yarattı. Coppi'yi idol alan bir bisikletçi olarak çıkışını pist bisikletçiliği duyuracaktı. 
Kısa sürede ışığını görenler, hırslı ve tutkulu bir bisikletçi Tom Simpson adını duyurmak da gecikmediler. Sonra ne mi oldu?


1956 yılıyla olimpiyatlarda takımıyla bronz madalyayı göğüsledi. 1961'de Ronde Van Vlaandeen yarışında 1963'te Bordeaux-Paris'te hemen ertesi yıl Milan-Sanremo'da altın madalyayla gururlanıyordu. 1965'te ise en büyük patlamasını yapacaktı. Dünya Yol Bisiklet şampiyonu olarak gökkuşağı mayoyla İngiliz halkını spora, bisiklete çekecekti. 

İnanışa göre, gökkuşağı mayoyu kazanan ertesi yıllar, içerisinde ölüm fermanını hazırlıyordu. Zaten 1 yıl arada veren Tom Simpson 1967 yılında Tour de France yarışının, 13. etabında meşhur dağlık bölge Mont Ventoux zirvesinde yaşamına veda eder. Milyonlarca Fransız önünde tutkusu olduğu bisiklet üzerinde canını verdi. 13 rakamı, batıl inanışlar neye dayandırmak isterseniz. 
Unutmadan; çocukken, babasından para alabilme çabaları madene inmek için altından geçen merdiveni saymıyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.