2 Ocak 2019 Çarşamba

Cool Olmak ya da İtalyan


Gözyaşları ile uğurlayacağınız biri değil, Filippo Pozzato. Harika yılların, muhteşem zaferlerin ardından kariyerine nokta koyması size bu duyguyu vermeyecek şüphesiz. Zira nevi şahsına münhasır tavrıyla zaten kendini hatırlatacak. Evet onu özleyeceksiniz, evet onun sprint finişlerinde etkin olduğu yılları izlediğiniz için kendinizi şanslı hissedeceksiniz. Belki tekrar o yıllara dönmek isteyeceksiniz. Tüm bunlar sorun değil. Fakat onu uğurlamak yine de sizi gözyaşlarına boğmuyor.

Filippo Pozzato; Ne kadar zor, üzücü, eziyet verici bir halde olursa olsun yüzünden gülümsemeyi eksik etmeyen, her zaman “cool” kelimesinin bisiklet dünyasındaki karşılığı olan bir efsane. O da klasik bir veda istemezdi. Arkasından el sallamanızı, “Teşekkürler, Filippo” demenizi isteyecektir, bunu hak etti de. Hakkında yazacağınız kelimeler, anmalar, hazırlayacağınız her türlü videolar da onu mutlu edecektir. Dürüst olun, kimi etmez ki?

1981 doğumlu İtalyan yol bisikletçisi. 3 büyük (giro - vuelta – tour de France) turda da etap kazanabilmiş isimlerdendir. Aynı zamanda 2006 yılında Milan - San Remo zaferini ve 2009 yılında da yol yarışında dünya şampiyonluğu apoletini kazanmıştır. Tek günlük klasiklerin daimi favorilerinden olup sık sık büyük turlarda etap zaferi için çalışan Filippo geriye bunları bırakırken, bisiklet kariyerine nokta koydu.




Artık zafer peşinde koşmayacak. Artık sahne arkasında duracak, yeni İtalyanların eğitiminde, tecrübe kazanmasında rol alacak. Beltrami-Tsa takımının bünyesinde kalarak genç bisikletçileri eğitecek, gençliğinde bıraktığı Roller Hockey'e geri dönecek ve Monte Carlo'da lüks araç satışıyla , İtalya’nın gururu olmayı sürdürerek…
Emeklilik planları için hiç de fena sayılmaz, üstelik konu çılgın Filippo olunca!

Bisikletçiler, hayatları boyunca yarışlardan ya nefret eder ya da tutkuyla bağlanır. Bu modern savaşçılar acı dolu saatlerin ardından ertesi yıl tekrar gelmek için can atarlar, bağlılıkları tutkunun ötesine geçer.
Bazıları ise bir daha yarışmamak için bırakır ancak göz ucuyla da Roubaix Velodromu’ndaki finişin aktörü olmayı arzular. Çünkü nefretin içinde dahi bu ‘zorların zoru’ büyük klasik yarışta içten içe zafere ulaşamamanın verdiği derin haset yatar. Hasrete son verenler ya da kariyerini bitirenler. Ancak efsane olan üç ana yarışı kazanıp bırakmak herkese mahsus değildi.

Bisiklet üstünde ya da özel yaşamında, dini inançlar Pozzato’nun yaşamında önemli bir yere sahip. Vücudundaki dövmelerin büyük bölümü İtalyanın inançlarıyla ilintili. Pozzato, ailesine, dini inançlarına, yaşamına ve bisikleti üzerine çok sayıda dövme bulabilirsiniz. Asıl dövmeyi emeklilik kararını açıkladığı anda bıraktığı imzasıyla yaptı.
Teşekkürler Filippo. Harika kariyer, muhteşem zaferler, cool tavırlar için. Özleneceksin ve unutulmayacaksın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.