17 Ocak 2019 Perşembe

Yeni Soluk; Petteri Koponen


Müthiş bir ilgi uyandırarak başlayan Bayern Münih'in basketbol projesinde, kelimenin tam anlamıyla sıkıntı var. Neden?
Almanya futbol konusunda tüm maharetlerini döktürürken, şöhret konusunda Dirk Nowitzki’nin arkasından gelen ama konum olarak ülke basketbolunun belki de en önde gelen, Bayern Münih basketbol takımı için bir şans tanıdı ve uzun soluklu bir seride 2018 sezonu Euroleague’den bu şansı avantaja çevirme yolunda. Yinede tam anlamıyla eski günlerini aratıyor.

Bulunduğu konumdan, daha güçlü bir figür olarak ayaklandıran var mıdır? Adınız Petteri Koponen ise evet.
Bu sezonun en çok konuşulan takımlarından biri, Bayern Münih’in basketboluna hayat veren Finli oyuncu Koponen, diğer Avrupalıların yanı sıra pek umutla bakılmayan bir ülkenin koşullarını eline almasıyla yükselişte. Koponen, profesyonel kariyerine 2004-05 sezonunda Finlandiya'nın Espoo Honka takımında başladı. Teknik direktör Mihailo Pavicevic yönetimi altında 2006-07 sezonunda Fin Ligi'ni kazanan takımın önemli parçalarından birisi oldu.

2007 Nike Hoop Summit maçında ileride NBA süperstarı olacak Derrick Rose'a karşı Dünya All-Star takımında yer alarak oynadı ve karşılaşmada 7 sayı, 6 asist ile mücadele etti. Koponen, 2007-08 sezonunda maç başına 21.4 sayı, 4.1 asist, 3.9 ribaunt ve 2.1 top çalma ortalamalarıyla Finlandiya'daki en iyi sezonunu geçirdi. İşte düğümde tam olarak bu noktada çözülecek, kameralarını kendi tarafına çevirmesi çok da uzun sürmeyecekti.




Ağustos, 2008 tarihinde İtalyan takımı Virtus Bologna ile dört yıllık sözleşme imzaladı. Koponen, Bologna ile 2009 yılında EuroChallenge şampiyonluğu sevincini yaşayarak, sessiz sedasız yürüyen takımlarla değilde, marka olmuş takımlar bazında rotasını çizecekti. Euroleague’in kapısını iyice araladı. Bir de NBA’in…
2007 NBA Seçmeleri'nde Philadelphia 76ers tarafından 30. sıradan seçildi. Fakat hakları daha sonra Dallas Mavericks'e takas edildi.

Bologna’dan sonra işleri iyice açılacaktı. Burada Rusların köklü takımlarından  Khimki ile üç yıllık sözleşme imzaladı. Koponen, 27 Mart 2015 tarihinde Khimki ile olan sözleşmesini iki yıl daha uzattı ve 2014-15 sezonunda takımı ile EuroCup şampiyonluğu yaşadı ve kupanın sezonda en iyi beşine seçildi. Tam da senaryosunu çizdiği oyunda başrol oynarken, düşüşe geçen Barcelona’yla işbirliği yapacaktı. Eee her çıkışın bir de inişi vardır. Bunu bir kenara not etmek gerek!  İstediği dakikaları bulamayan Finli oyuncu, hem takım hem de kendisinin ispatı için tek bir rota kalacaktı.

Proje potansiyelini kanıtlamışken, işlerin düzelmesine Avrupa basketbolunun ihtiyacı var gibi görünüyor. Gittikçe monotonlaşan Euroleague’in iddialı takımlarından biri olmaya ciddi aday bir kulüp olarak, artıları eksilerinden çok daha fazla Bayern Münih’in. Eskiye nazaran, yeni isimlerle ya da naftalinlenmiş oyuncuların tozunu silerek bir kanıt peşinde. Başrolünu paylaşsa da Koponen takımı sırtlanmış durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.