8 Ocak 2019 Salı

Değişen Düzen ve İki Adamın Anatomisi


Önceden derbi söylemleri atıldığında akla gelen iki takım şüphesiz, Barcelona ve Real Madrid takımlarıydı. İki ve üçün yeri pek değişmese de, değişen düzene ayak uyduran İngizliler var. Eeee malum boşuna futbolun beşiği denmiyor. Şunu da not etmek gerek ki, dünyada en çok futbolun izlendiği ülke. Dolayısıyla yeniliklere her daim açık…

Şurası kesin, uzun zamandır seyircisini bu kadar ödüllendiren bir maç izlememiştik. Esasında iki teknik adamın iki futbol takımına yeni düzen ve akıl dolu oynatılan futbol hemen hemen her yerde konuşulur oldu. Manchester City ve Liverpool takımları İngiltere futboluna değil sadece Avrupa futboluna yeni soluk kazandırdı.
Peki, buraya kadar Premier League’de hep üst seviyede çıtayı korumuş bu iki takımı değiştiren ne oldu? Cevabı bakış açısı ve futbolun aslında bir oyun olduğunu kabul eden iki teknik adamın aynı ülkede buluşması.

2018 yazı ile beraber 10. yılını dolduran Pep Guardiola, henüz ilk sezonundan itibaren gösterdikleriyle modern dönemde oyunun kendisini ve seyircilerin oyuna olan bakışını en dramatik biçimde etkileyen saha içi aktör oldu. Futbolun ekonomik düzendeki boyutu “ticarete” evrilince, daha profesyonel kişilerce yönetilmesi gereği gibi pek çok faktör, Pep Guardiola efsanesinin büyüyüp gelişebilmesi için gerekli koşulları çoktan sağlamıştı.
Her şeyden önce Guardiola’nın, göze hoş gelen bir futbol oynatıyor, her gittiği takımda oyuncularının bireysel performansını yukarı çekiyor, oyunu analiz edenler tarafından büyük takdir topluyor ve bütün bunlar yetmezmiş gibi, kazanmaya devam eden bir mantalitesini kabul ettiriyor.


Jürgen Klopp, muhtemelen aklında hiç de böyle bir fikir yokken, Pep Guardiola’nın antitezi olma görevini şu ana dek en iyi şekilde başaran teknik adam olma yolunda ilerliyor. Pep için gerçekten de görülmemiş bir şey. Bu durumda, kendi oyununu yücelterek kazanmayı denemek yerine, rakibin oyununa saygı duymak zorunda olduğunu kabul edip kariyerinde daha önce denemediği şeyleri denemek zorunda kaldığı oldu.
Klopp köşesinde takımını çok iyi analiz eden, yeni oyunculara şans veren ve Alman futbolunun dışında top oynatan bir teknik adam ki, bunu şu ana kadar harika işler çıkartarak yaptı.

Bu son maça gelene dek İngiltere’deki tüm karşılaşmaların da hiç mağlubiyet yüzü görmemiş Klopp, hem sonuç hem de oyun olarak ezici bir üstünlük kurmuş durumdaydı. Pep’in, City ile Liverpool’u mağlup ettiği tek karşılaşma ise, Mane’nin ilk yarıda kırmızı kart görmesi sonrasında kopan ve ardından 5-0’a giden geçen sezonun ilk yarısındaki o maç. Eminim Pep de bunu, gerçek bir zafer olarak, pek içine sindirememiştir.

Artık konuşmalar bu iki maç üzerinden Klopp’un bir sonraki hamlesi ne olur veya Pep yeni metotlar dener mi sohbetleri kulaktan kulağa yayılıyor. İki takım arasındaki karşılaşmalar günden güne daha yakın bir hâl alıyor. İzlemeye devam edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.