18 Mart 2016 Cuma

Biraz Futbol Biraz Satranç ve Ortada Futranç!

Aslında ortada yeni bir spor yok. Bilindik oyunları bir araya getirerek hem fiziksel hem de düşünsel anlamda ve aynı anda oynanması amaçlanarak iç içe geçişi. Kısacası futbol ile satrancın nikah kıydığı yeni bir spor. Gal Futbolu, Korfbol oyunlarının yanı sıra tamamıyla Türk oluşumu bir spor Futranç.
Futranc'ı özet geçmekte yarar var. Bu oyun klasik 11 oyuncunun oynadığı futboldan çok, altyapıda oynayan futbolcuların antrenman sonrası yapılan maçlara adrenalin katılmış hali. Bakınız bu konuda uludağ sözlükte dahi yer ayrılmış ince bir mesele. 

Pek açıklayıcı olmadı buraya kadar, kabul! Sil baştan yapalım o halde. Sahanın kenarında bir satranç tahtası kuruluyor ve bu sefer 11 kişi değil de 6 kişiden oluşan iki takım kuruluyor. Tabi yedek oyuncu olmazsa olmaz. Her takım 2 yedek oyuncu bulundurabiliyor. 2 devre ve 20'şer dakikalardan, 5 dakika da devre arası verilerek mini bir futbol maçı havası estiriliyor.


Maçın başında kura ile başlangıç yapılıyor, kazanan hem topu hem de satrançtaki ilk hamleyi yapma şansına sahip oluyor. Yani aslında bir yandan futbol oynanırken, sıcağı sıcağına satrançta oynanıyor. Oyunun sonunda satrancı kazanan takım, 2 gol atmış sayılıyor. Beraberlik durumunda yılların eskitemediği "altın gol" ve pek tabi ki eşitlik bozulmazsa penaltılar. Maç esnasında futbol oynanırken, sırası gelen satranç tahtasında stratejik hamlesini yapmak için saha kenarına geliyor. 

Bir düşünün; maçın berabere hadi biraz heyecan katalım 1 veya 2 farkla bittiğini ve satranç tahtasında henüz şah'ın devrilmediğini! Herkes sırasıyla bilhassa yenik durumdaki takımın hamle yapmaya gittiğini düşününce futbola zevk ve hareketlilik gelmez mi? Bir kaç küçük dipnotta bulunayım. Futranç ilk olarak Türkiye, Karadeniz topraklarında (Samsun'da) vücut bulmuştur. 

Ne İsveçli bir öğretmen ne de dahi bir Amerikan vatandaşı... Mesele Futrancı dünyaya yayabilmek, tanıtmakta geçiyor. Türkiye ve satranç demişken bir ismi es geçmemek gerekiyor. Ukraynalı Vassily Ivanchuk, nam-ı diğer satranç ustası... Gerçekten! 
İnce ince zaferlerini tahtasına işlerken hayranı olduğu Bursa'ya da satranç ile ilgili tüm kazanımlarını eklemeye devam ediyor. 

Uluslararası başarısı bir yana, en başarılı sporcu olarak spor literatüründe yerini almayı başarmış bir deha. Sayısız takım başarılarının yanı sıra Avrupa şampiyonası bulunuyor, "Büyük Ustanın". Bursa'nın 1. lig kulüplerinden birinde de resmi olarak sporculuğuna devam etmektedir. Ülkemize olan bu hayranlıkları uluslararası arenaya yaymaya ne dersiniz? Mesela futranç ile...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.