1 Mart 2016 Salı

Yanlış Hayat Doğru Yaşanmaz

Anlaşılan, Ocana şakayla karışık bir hayat yaşıyordu lakin ciddiye aldığı meselelerde birinciliği kaptırmayacak ketumluktaydı. İşini en üst seviyede tutma çabasında hiç vazgeçmedi. Ve bu önemliydi. Gerçekten! Tamam, Luis Ocana için! Çünkü bisiklete odaklanmak, onun yarım kalan parçalarını bulmak uğruna yanlış rotalara sapıyordu. Sürükleniyordu belki de. 

Bu tutkusu, saplantısı bir ölçek fazla geliyordu. Aslında günümüzden bir benzetmeyle devam istesem de hiç o toplara girmeyeceğim. Luis Ocana ismi Eddy Merckx ile anılmakta. 2016'da dahil. Klasikleşmiş bir rekabet gibi görünse de farklı kılan özellikleri var bu ikilinin...
Bisikletle uğraşan ve hatta uğraşmayan her kimse bilir Eddy Merckx'i ama Ocana gölgede kalmış dağın etekleri gibiydi.

Eddy Merckx ve Luis Ocana
Luis Ocana profesyonel bisiklet yaşamına 1968 yılında başladı. İspanya'nın Fagor takımını seçimiyle bisiklet rotası şekillenmeye başlamıştı bile. Heyecanlıydı, fazlasıyla istekliydi. Bu hisleri, Fagor'u o yıl şampiyonluğa taşıyarak anlam bulur.
Asıl olanlar 1970 yılı ve akabindeki yılları izler. Peki Merckx karşılaşması ne vakit olacak derseniz de tam 1971 yılına yani Fransa Bisiklet Turunda gerçekleşir. Bisikletin "babası" tour de France çokça yarışlara tanıklık etmiştir fakat böylesini zor!

Bütün tur boyunca Ocana turu önde götürüyordur. üstelik açık ara bir dönem bocalasa da podyum da en üst sıraya çıkacağını hayal ederek hızını kesmiyordu. Planda olmayan şeyse aynı hırsın Merckx'te de oluşuydu. Merckx'in ataklarında konsantrasyonunu ve beraberinde dengesini kaybeden Ocana kaza geçirir ve tam da düştüğü noktada hayal etmediği podyumu yaşar sedyede.



Yarışı sürpriz bir şekilde Merckx kazanır. Bir farkla sevinemez Merckx bu zafere. Bu onun muhakkak kazanacağı bir birincilik olmayacağını çok iyi bilir. Sonuçta ilk çekişmede, esasında kazanan yoktur. Bir sonraki yıl Ocana için aynı yerde aynı turda benzer mücadelede pek tabi ki de kehanetler yalnız bırakmaz. Nazan Öncel'in de dediği gibi "aynı nakarat"!
1973 yılında kemik sesinin duyulduğu kıran kırana bir yarış var sırada. Ne Fransa ne İtalya ne de İspanya'ydı, tarihin en iyi Dünya Şampiyonasıydı. Kimilerine göre.

Bu arada İspanya değil derken 1973 yılında Dünya Şampiyonası Barcelona'da  yapıldığını belirterek devam edelim. Podyum da zirveyi gören Luis Ocana'ydı. Aynı yıl Fransa'da da yüzü gülüyordu. Ancak daha ileriye taşıyamadı. Şansızlıklar ve kazalar belini büküyordu. Bisiklet selesinde emekliliğini açıklarken; geçirdiği kaza esnasında verilen kan nakli sonucunda Hepatit C'ye yakalanır ve daha fazla taşıyamaz umutlarını.
Son verir. Tutkuyla doldurduğu yaşamına. Gölgede kalan buzullar gibi eriyemeden üzerine bir yenisini ekler ve dağ olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.