29 Mart 2016 Salı

Gölgelerin Gücü Adına!

Mart ayının kudretinden mi bilinmez lakin içimde savaş yıllarını barındıran fazlasıyla cümleler tecelli ediyor. Tabi bir de kadınlar "günü"... Mühim günleri bir güne sıkıştırmaya bayılıyoruz. Üzerine bir de kafiyeli sözler... Tadından yenmez! İşte o sebepten ötürü 8 Mart veya 18 Mart'a özgü, bilhassa o gün bir  şey yazmak istemedim.
Sağ olsunlar zaten o gün herkes paylaşımda bulunuyor. Ya ertesi gün sanki bir önceki gün yaşanmamış gibi, devam!

Yılın 12 ayına da sığmayacak konu başlıkları okumakla, anlatmakla bitmez. Bitsin de istemiyoruz. Gelecek, geçmişten beslenmez mi zaten. Bu kadar tatava yeter sanırım.
Hem kadını hem de savaşı anlatan bir kadın var ki dillere destan. Aslında pek kimselerde tanımaz. Haksızlık etmeyelim Bursalılar hariç. 
Fatma Seher Erden, böyle söyleyince de olmadı şimdi, "Kara Fatma".... Sakarya Meydan Muhaberesi ve Dumlupınar savaşlarında korkusuzca savaştı. Aynı zamanda Bursalılar için önemde taşıyan; Bursa'nın Yunan işgalinden kurtuluşunda büyük role sahip.



Tamamıyla kadınlardan oluşan birliğiyle, zaferle ve tüm askerleriyle geri dönmeyi başarmış bir onbaşı, asker, anne daha önemlisi bir kadın. Bir kadının gücünü şimdi neden bir güne sığdırılmayacağını daha iyi anlıyoruzdur diye tahmin ediyorum. Güç demek, savaş demek yalnızca silahla ya da gerçek anlamda savaşmak değil.
Günümüzde spor içerikli savaşlarda var. Erkek hegomanyasını yenerek gelmek, çok abartıyorsun diyenler mutlaka var. Es geçin onları!


Candace Parker ismi tanıdık geldi mi? Amerika'nın 1 numaralı sporu basketbolun da 1 numaralı kadın basketbolcusu. Yok, bu yeteri kadar şaşaalı gözükmedi. O zaman şöyle deneyelim. Anthony Parker'ın kız kardeşi dediğim anda "hııııı" ünlemleri dökülüveriyor. Ben şimdi Anthony Parker'ı ballandıra ballandıra anlatmayacağım. Eee zaten çok iyi biliyoruz. Gel gelelim Candace'e!



NCAA turnuvasının ilk smaç basan taze ismiyken, ertesi yıllarda WNBA'de smaç basan isim listesine ikinci sıradan giriyor. İki kişilik mini bir liste/sıralama. Hem forvet, pivot hem de guard pozisyonuyla her takımın ilk 5'te olmasını isteyeceği bir oyuncu esasında. Çok yakın zamanda NBA rekorlarından sıkılmış bizler WNBA'in taze yıldızını konuşuyor olmamız yakındır. 
O tüm olmaz, yapamaz olumsuzluklarına rağmen yukarıya tırmanmaktan ve de smaç basmaktan korkmuyor. Demek istediğim o ki kadınları ve yaptıklarını çok hafife alıyoruz. Katılır mısınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.