20 Kasım 2015 Cuma

O Sizin Bildiğiniz Kızlardan Değil; Louisa Necib

Zidane'nın her zaman rol modeli ve idolü olduğunu söyleyen çokça insan söyleyebiliriz. Şu da bir gerçek ki sıra dışı bir futbolcu ve kendine has oyun stiliyle izleyenleri büyülüyor. Söylemeden yapamayacağım agresif yanlarının ağır bastığı maçlarda biraz Pepe biraz Melo karışımı bir futbolcu izlettiriyor bize. Kendisini yazarken bile konudan sapabiliyorum. Şimdilik Zidane ara verelim. Bu benzetmeleri bir kadın için yapsalar. Mesela, Kadın Futbolunun Zidane'ı gibi hatta kendisi de idol görüyorsa o tam olarak bir Fransızdır.
En azında %50'si Fransız %50'si Cezayir için atan kalbi olan Louisa Necib'ten söz ediyorum. 

Genellikle Kadın Futbolu denildiğinde akla ilk gelen isim Alex Morgan'dır. Alex kadar popüler olmayışı onun için avantaj, tamamıyla maça konsantre bir kadın. Onun hayatı bilindik kızların çocukluğu gibi olmamış hiç bir zaman. Barbie bebeğine Ken arayan, pembe kıyafetlere bürünmüş masal kahramanından daha çok, Nazan Öncel'in şarkısında dediği gibi "ben sokak kızıyım". Yani sokak kızı derken ucu açık bir cümle oldu. 
Mahallede çocuklarla top oynayan tek bir kız. 


Amacı futbolcu olup, gelecek planlaması yapmak değildi. Necib'in kadın futbolundan dahi haberi olmayan sıradan bir çocuktu. İşler çocukluk eğlencesinden çıkıp, kendini keşfettiğinde 13 yaşında Fransa'nın en çekici bölgesi Cote d'Azur bölgesini temsil eden Marsilya'da oynamaya başlar. Onun hikayesi 28 yaşında olmasına rağmen kaldığı yerden devam ediyor. Çocuksu, hırslı, oyun zekasıyla "10 numara" formanın hakkını sonuna kadar veriyor. 
Sağ ayağını kullanan klasik orta sahalar dışında sol forvette olgunlaştırdığı atakları sayesinde o son dokunuşu yapan isim oluyor. Doğal olarak hem kulüplerin hem de milli takımın olmazsa olmazı yapıyor.

Yaratıcılığının yanında bitiriciliğini de gösteriyor. Gerçekte, hız, güç, kuvvet gibi fiziksel özellikler değil yeteneği ve oyun zekasıyla var olmayı biliyor. 2007 yılında Lyon takımıyla imzaladığı sözleşme onun ikinci evi olacağından habersizdi. 8 yıldır takımının vazgeçilmezi. İnce bilek hareketleri, aklınıza gelebilecek her tarz da pası ve şutu yapabilecek yeteneği birleştiren Necib, erkeklere taş çıkartan orta sahaya yüksek perdeden giriş yapıyor.



Bu yıl Kanada'da düzenlenen Kadınlar Dünya Turnuvasında tek bir faulün "sert faulün" olmadığı, fair-play ruhuyla örnek oluşturan kadınlar, günlerce dünya medyasından düşmedi. Artık bu oyun anlayışına hasret kaldık. Hatta bu turnuvadan sonra kendisinin zayıf yönleri olarak daha sert ve kavgacı oyun stiliyle oynaması gerektiğini belirtti. Zaman zaman topu kaybettiğinde veya devamlılığını yitirmesinden ötürü orta sahadan forvete evrilen sebeplerden biri oluyor. 

Bu sebepler milli takımda yaşına rağmen 50 golle ulaştırdı bile. Alex Morgan, Louisa Necib gibi kadın futbolunda devrim yazanlar bazı şeyleri kolay gösteriyor olması, aslında sahada onları izlediğimiz dönemin dışında; gözler onun üzerinde değilken ki gelen, yıllardır yaptıkları çalışmaların bütününü yansıtıyor. 
Dünya'da Ronaldo, Messi, Neymar gibi isimlerin dışına taşma vakti geldi. Benden duymuş olun! Futbol sadece erkek sporu değil, bir hatırlatayım istedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.