27 Ağustos 2021 Cuma

Sancho United

“Her zaman kendimden daha büyük çocuklarla oynardım ve bu özgüvenimi kazanmamı sağlardı. Bu yüzden herkesten çok çalışırsam kendimi daha çok ön plana çıkarabileceğimi düşündüm.” Bunları söyletecek kadar haklı çıkartan Manchester United, son iki sezondur amiyane tabirle Jadon Sancho’nun peşinden koşmasını merakla takip ederken, mutlu sona ulaşıldı.
Jadon Sancho, henüz 21 yaşında ve dünyanın en çok umut vadeden oyuncuları arasında. Dortmund gibi Avrupa’nın gelişim gösteren kulüplerinden birinde kendini geliştirip, ilk 11’de forma giyerken, aynı zamanda da İngiltere Milli Takımı’nın milenyum çağında doğan ilk oyuncusu… Borussia Dortmund’un onun için biçtiği değer şimdiden 100 milyon euro. Aslında Manchester United boşuna peşini kovalamamış diyorsunuz.

Londra’nın güneyindeki bir sahanın müdürlüğünü yaparken altı yaşındaki Jadon’ı keşfeden Norman Dawkins. “Her zaman onu takip eden çocuklar olurdu. Kendi başına koşuya çıkardı ve çocuklar hemen onun peşine takılırlardı!” Norman çocuklar için yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra bir futbol antrenörüydü. Alt yaş gruplarındaki turnuvalar başladığında da Sancho’yu da çağırırdı. Ama Sancho’nun yanı sıra başka bir gizli silahı daha vardı. Korkusuz bir tarafı olması onun daha da zorlu rakip haline evrilmesiyle olacaktı.
Bu noktada Sancho çoktan Watford’da dikkatleri üzerine çekmişti. Orada, belki de, profesyonel antrenörlükten ve ailesinden uzakta yaşamaktan fayda sağladı.

Yaşından büyük numaralara sahip Sancho, 8 yaşında ilk gençlik kontratını imzalayana kadar kendi yaş grubu ile beraber birkaç sene idmanlarına devam etti. Kulübün altyapı antrenörü Dave Godley, bu yetenekten Arsenal ve Chelsea gibi büyük kulüplerin haberdar olmasından dolayı çok endişeliydi. Bu yüzden Jadon ve ailesini tren istasyonundan alarak tesislere bizzat kendisi götürürdü.
Jadon’ın diğer çocuklara göre çok daha teknik bir oyuncu olduğu fakat yerel futbol seviyesinde tecrübesiz kalması bir dezavantajdı. Fakat, onun için sorun bile değildi. O döneme kadar bir takımda futbol oynamamıştı, sokaklarda futbol oynamıştı. Şüphesiz doğal bir yeteneği vardı ve burada çok sıkı çalıştı, sürekli futbol topuyla birlikteydi. Sanki sürekli ayağında topla cambazlık yapıyordu ve böylece teknik anlamda çok iyi bir isim oldu.


Sancho her zaman Ronaldinho gibi olmak istemişti fakat bunun doğal yetenekle bir ilgisi yok. Maradona’ya bakıp ‘O futbolcu olmak için doğmuş’ diyenler var ama hakkındaki belgeselleri izlediğiniz zaman, kendini geliştirmek için sürekli futbol oynadığını görüyorsunuz. Ayağında sürekli top var. Jadon gibi.
Atletik, fiziksel ve mental anlamda ona çok yardımcı olan özelliklerle doğdu elbette. Ama nihayetinde bunları sürekli çalışarak, insanlara bacak arası çalım atarak, antrenmanlarda herkesi karşısına alarak çok geliştirdi. Sancho’nun futbol eğitimi sadece Watford günleriyle de sınırlı değildi. Birçok genç turnuvalarında yer aldı, sokaklarda oynamaya devam etti. Futbol altyapısında şüphesiz bunların da etkisi var.

Sancho’nun çok fazla cesaretlendirilmeye ihtiyacı yok. Yetenekleri hiçbir zaman sorgulanmamasına rağmen mental özellikleri de onunla beraber çalışanların hemen gözüne çarpıyor. Onu diğerlerinden ayıran iki özellik var. Birincisi yeteneklerine olan güveni, ikincisi ise korkusuzluk. Jadon Sancho oynadığı ilk dönemlerde çok fazla dikkat çektiği için Godley ve meslektaşları tarafından bazen daha büyük yaş gruplarında oynatılır ya da kendi bölgesinde oynatılmazdı. İngiltere’nin en büyük kulüplerine karşı çok dikkat çekmesi istenmiyordu.
Sancho 14 yaşına geldiğinde £66,000 karşılığında Manchester City’ye transfer oldu. Kalite…Buradaki ilk senesinden sonra yeteneğiyle herkesi etkiledi ve sonraki sezon takımın başına gelen Pep Guardiola’yı da etkilemişti.

Sancho Borussia Dortmund takımında parladı. 2017’de U17 Dünya Kupası’nı kazanan İngiltere Milli Takımı’nın önemli oyuncularından biriydi, ve sonrasında ise Bundesliga’nın en dikkat çeken ismi oldu. Dört sezonluk Dortmund kariyer okulundan mezun olurken, gururluydu. Ama hiçbir zaman gelişimi için durmadı. Şimdi ise Manchester United için parlayacak.
Sancho hedeflerinden birinin de Altın Top ödülünü kazanmak, bu şekilde gelişmeye devam ederse çok yakında bu ihtimali de konuşuyor olabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.