5 Ağustos 2021 Perşembe

Tony Hawk Temel Taşı

Temmuz ayı illa sıcakla, yaz ayının alevi ile gelmez, tam olarak bunlarla gelir. Temmuz ayının geldiğini anlamanın çeşitli yolları var. Bunu kendinize bakarak da anlayabilirsiniz. Kan, ter, gözyaşı kelimelerini fazla kullanmaktan, geceleri televizyonun en saçma programlarına yakalanmaktan, tüm haber kanallarının spiker kadrolarını ezberlemekten, günlük hayatınızda soğuk su ve bir iki dal sallanması triplerine girmekten kendinizi alamazsınız. Temmuz ayı illa sıcakla, yaz ayının alevi ile gelmez, tam olarak bunlarla gelir.
Bir de bir klişeyi kullanmaktan hiç bıkmazsınız. Sakin olun, daha Tokyo 2020’nin başlamasına çok var. Aslında çok yok. Hatta çattı geldi. Bazen klişeler güzeldir, bazen klişeleri kullanmak güzeldir.

Japonya’da bir bayram havası var diyemeyiz. Sebebi malum! Olimpiyatlar başlamalı mı, ertelenmeli mi derken bir diğer tartışma konusu bazı “sporların” dahil edilip edilmemesi konusunda büyük polemikler vardı. Esasında bitmiş gibi de durmuyor. Beyzbol, softbol, sörf, kaykay ve evet karate. Yanlış duymadınız karate de olimpiyatların içinde yer almayan bir spor olması şaşırtıcı. Ama bunların içinde en sürprizi kaykay! Bu sporu sıra dışı yapan özelliklerden biri hemen hemen her yaş grubunun aynı anda rakip olabilecekleri mümkün. 15 yaşındaki ile 45 yaşındaki sporcuyu aynı kürsüde görmek olası durumlardan…

Kaykay spor olarak kabul edilmeden epey önce parklarda kaldırımlarda veya merdivenler de çocukların, gençlerin yaptığı “deli dolu” hareketler olarak tanımlanmanın ötesine geçmiyordu. Lakin kulaktan kulağa dolaşan hareketler silsilesini spora dönüştürmeyi başaran şüphesiz Tony Hawk’tı. Bu vesile ile kaykayı yeniden icat eden Hawk, kendi markasını yaratarak bir adım öteye geçti. Kaykayını da beraberinde götürdü. Hawk, bugün belki olimpiyat’ta yarışamayacak olsa da başarısından gurur duyduğunu biliyoruz.
Hem belki bu vesile ile ilham aldığı Tokyo’dan yeni kaykay üretimine başlar. Bunu bilemeyiz ama 1982’de profesyonel olarak başladığı sporun yıllar yıllar sonra olimpik spora evrilmesi gurur tablosuna denk düşüyor olabilir.


Çocukken bile başarısızlığa sabrı çok az olan Hawk, 9 yaşında kaykay yapmaya başladı. 11 yaşında yarışmalara girmeye başladı ve yaratıcılığı ve cesaretiyle anlık bir izlenim bıraktı. Ailesi yeni hobisini destekliyordu ve daha sonra spora meşruiyet sağlamaya yardımcı olmak için California Amatör Kaykay Ligi ve Ulusal Kaykay Derneği'ni düzenlediler.
Hawk başarılı bir sokak patencisi olmasına rağmen, ünü "vert" (dikey) patenci olarak becerilerine dayanıyordu. 1980'lerde ve 90'larda kaykay yarışmalarına monarşisini kurmuştu. 73 şampiyonluk kazandı ve 1984'ten 1996'ya kadar her yıl en iyi vert patenci seçildi. Ayrıca ollie-to-Indy, jimnastikçi tesisi, frontside 540-rodeo flip ve Saran wrap dahil olmak üzere düzinelerce hareket icat etti. 1990'ların başında Hawk, bir kaykay ve aksesuar üreticisi olan Birdhouse'u ve bir kaykay ürünleri distribütörü olan Blitz'i kurdu. Şirketler başarılı oldu ve kısa süre sonra diğer girişimlere dahil oldu.

1998'de ailesi ile birlikte Hawk Clothing adlı bir çocuk paten kıyafeti yarattı ve aynı yıl yazılım şirketi Activision ile kaykay temalı bir video oyunu geliştirmek için bir anlaşma yaptı .Tony Hawk's Pro Skater 1999'da piyasaya çıktı ve sonra 1 milyar dolardan fazla satış oluşturarak onu tüm zamanların en başarılı video oyunları arasında yer almasını sağladı. Tony Hawk, Inc., Hawk'un tüm girişimlerini denetlemek için kuruldu.
1999'da yarışmadan emekli olmasına rağmen, sporu ve ürünlerini tanıtmada aktif kaldı. 2002'de koreograflı kaykaycılar, BMX bisikletçileri, motosiklet dublörleri ve popüler punk gruplarının gezici gösterisi olan Tony Hawk'un Boom Boom HuckJam'ini yarattı. O yıl Tony Hawk Vakfı, düşük gelirli mahallelerde paten parklarının geliştirilmesine yardımcı olmak için kuruldu.

Amerikan spor medyası; kariyer ön görme işlerine bayılır ve bunu, siteler-yazarlar arası ciddi bir rekabet haline getirmeleri de en az birkaç sene geriye giden, mazisi olan bir olaydır. Ancak Tony Hawk’ı epey geç fark ettiler, onu görmezdn geldiler ama Hawk’ın pek de umrunda olduğu söylenemez. O bildiği işi yaptı, yapmaya da devam ediyor. Şimdilerde Tokyo’da kaykaydan bahsediyorsak temelini tamamen Tony Hawk’ın attığını söylemek mübalağa olmaz. Hatta gerçeğin ta kendisi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.