19 Nisan 2020 Pazar

Uzatmalı Sevgilim

Geleneksel ve romantizm… Bu dublenin futbolla uzatmalı sevgili olduğunu ve birbirlerine kur yapmanın yanında modernizimle dostluk kurmayı öğretti. Zira Birleşik Krallık müptezel olmuş futbol tutkunlarına bir noktada daha cephe almış durumda. Unutulmaya yüz tutmuş değerlere bilhassa…
Liam Hickey, Dulwich Hamlet takımının stadyum spikeri. Yani bizim gibi yaşımız tutmayacak nesle karşı duran, ana seyirci standının arkasında, cepte radyo mikrofonu bulunan Liam Hickey, final skorunu açıklamadan önce kendine özel ve derinden titrek bir sesle yankılanır stat.

Yıl 2018, yaşımızın modernizme kafa tutacağı yıllara tekabül ederken; spiker, kulübün servetinin iki hafta sonra ne kadar farklı görüneceği veya rolünün nasıl değişeceği konusunda hiçbir fikre sahip değildi. Ha keza bizlerin de!
Dulwich Hamlet'in efsanevi spikeri dışında, bu takıma ruhunu katmış ve arkasına bakmadan sevgilisine el uzatmış bir romantik. Edgar Kail, İngiltere'de amatör ligde forma giyip milli takımda görev alan son oyuncuydu.
Arşınladığı yollara bakınca Kail’in geçmişte kattıkları yeni yeni meyvesini veriyor. Yakın geçmişte dar boğazın eşiğinde görünüyordu ve yaklaşıyordu. Sezonun geri kalanında Dulwich, kendi stadyumlarında oynamak için izin alması şöyle dursun, kendi adlarını taşıma hakkı için mücadele vermek zorundaydı.

Evet, etkileyici kulüpler orada şampiyonluk naraları atıyordu ama etkileyici bir şekilde eskiydi Dulwich Hamlet.
Viktorya dönemi tarafından kurulan, daha sonra 1948 Olimpiyatları'nda maçlar için stadyumunu ödünç veren ve nesiller boyunca, Dulwich Hamlet belirli bir düşük watt'lık esnekliği ve bu hayalperest kitle ile ilgili kendine güvenen bir zekayı temsil etmeye gelmişti. Birçok insan için kulüp sadece “baba” demekti. Hickey buraya babası tarafından getirilmişti. Ve bu eski kulübün - babasının kulübü - ölmesine izin vermedi.
Hickey panik yapmamayı başarıyordu. 90 dakika boyunca bir mikrofondan başka bir şeyden sorumlu olmaktan mutluluk duyan bir ev galibiyeti ile başarı da parmağı olduğunu düşünmeye başlamıştı.


Dulwich arka arkaya beş galibiyet ve sonunda zirvede yer almıştı. Hickey sosyal medya gibi şeylerden ondan daha çok şey bildiklerini tahmin ediyordu, belki bu kullanılabilir umuduyla kendine göre yeni bir işi edindi. Sonrası mı?
Hickey, bu mütevazı güney Londra tarafına adanmıştı, sonsuza kadar İngiliz oyununun en alt kısımlarından birinde kaldı, Şimdi 60’a merdiven dayamak üzere ve Kent'ten gelen maçlar için bir iş analisti, Dulwich'in daha yüksek bir futbol seviyesine ulaşmasını bekliyordu.
Hickey sadece skorları açıklamakla kalmadı. Çoğunlukla kazara, zaman içinde Dulwich'te çeşitli iş portföyü üstlenmişti. Bir süre sponsorlar aradı (takımının toparlanmasındaki o sponsoru bulacaktı) ve ondan önce oyuncuların kendine özgü pembe ve mavi takımlarını önemsedi. 

Dulwich Hamlet, ayrımcılık ve homofobiyle mücadele alanlarında yaptığı aktivitelerle İngiltere'nin en bilinen amatör kulüplerinden birisi.
Sosyal konulardaki bu duyarlığıyla Rio Ferdinand ve Crystal Palace tarafından da desteklenen Dulwich Hamlet'in 2018 yılının Ekim ayında Crystal Palace ile oynadığı hazırlık maçıyla, sesini daha geniş kitlelere duyurmayı başarmışlardı. Takım aynı zamanda esprili bir mizaca da sahip; o günkü maçta takımın kalecisi Preston Edwards, aracının bir başka aracı engellediğinin anons edilmesiyle birlikte maçın devre arasında soluğu otoparkta almıştı...

Esasında Dulwich Hamlet için futbol 1893’lerden beri gelen uzatmalı sevgilisi için verdiği sınır tanımaz istek, İngiltere'nin neden futbolun beşiği unvanını koruması ve sizlere sunduğu öykülerini öğrenince bu sevgiliyle neden evlenemediğini gözler önüne seriyor. Takım sporlarının içinde yapayalnız olduğunuz bir dönemde böylesine prestijini devam ettirebilmek ve amatörde olsa yer alıyor olmak, tüm o spot ışıklarını her saniye üzerinizde hissetmek demek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.