2 Nisan 2020 Perşembe

Kipkemboi’den Tek Yön Bilet


“Biliyor musun, insan en güzel trende düşünür… Bir konu kafanı kurcalıyorsa; yazmak, anlatmak istediğin şeyleri kafanda sıralamak istiyorsan, bir tren yolculuğuna çıkmalısın. Ben bunu İtalya’da trenle seyahat ederken anlamıştım. Biliyorum, şimdi bir trene atlamayı düşüneceksin ama iş güç diye bunu erteleyeceksin; sonra da unutup gideceksin. Kafanda tuttuğun her neyse, o da buhar olacak. İyisi mi, al sen o bileti!” İlber Hoca(Ortaylı) içimize bu denli dokunurken, onun bu cümlelerine çok daha uzaktan kulak verenler pek ala olmuştur!

Esasında, iki teker üzerinde sefaletine son vermek, içindeki çıkmazlara sokak aramak için, kaybolmuş haritasına pusula olacak kişi yine kendisinden başkası olmadığını anladığında pedal çevirmeye başlar, Kenyalı Salim Kipkemboi.
Daha öncesine kadar Çin diye bir ülkenin varlığından dahi haberdar olmayan Kipkemboi, kendisini Qinghai Lake Turu’nda bulacaktı. 2014’te yarışmaya başlamasının ardından beklenmedik bir şekilde vitesini arttırdı. Daha  da tanıdık gelen, yiyecek yemek dahi bulamayan Kenya toplumunun fakir alt sınıfından gelerek lüks Çin otellerinin açık büfesine uzanan, yarı-profesyonel Afrikalı bir genç bisikletçinin hayallerinin iki teker bir yer üzerinde bulmanın evrilişi!

Kipkemboi hiç okula gitmemiş. Doğrusu, sekiz aile üyesi eve yiyecek getirmesini beklerken, buna zaman da bulamamış. “Bisikletim vardı, bisiklet sporunu çok sevdiğimden değil, işte kullanmak için. Ancak kazara bisiklet sporuna başlamamla bu durum 2012 yılında değişti. O zamanlar 13 yaşındaydım. Bazı günler Kenyalı bisikletçileri antrenman yaparken görüyordum. Ülkemizdeki en güçlü bisiklet takımı onlardı. Antrenman kamplarını yaşadığım bölgede yapıyorlardı. Tek vitesli kendi sıradan bisikletimi aldım ve onları takip ettim.”




Sonrası malumunuz… Birkaç yıllık öğrenme sürecinin ardından 2016’da Kenyan Riders ekibi Avustralyalı bir ekip ile kıta işbirliğine gitti. Sponsor eksikliğinden dolayı işbirliği sona erdi, ancak daha sonra Bike Aid Pro Cycling ekibi, 2017 yılında kıta kadrosuna katmak üzere en güçlü üç biniciyi seçerek Kenya bisiklet takımına ilgi gösterdi.
2018’in başlarında, kıta seviyesindeki ilk yarışında, Dubai’de düzenlenen Sjarjah Tour’un üçüncü etabında tüm rakiplerini mağlup ederek etap galibiyetini kazandı. Ayrıca en genç bisikletçiye verilen beyaz mayonun da sahibi oldu.

Bu yalnızca Kipkemboi’nin ilk kişisel başarısı değildi, aynı zamanda uluslararası bir yarışta başarı elde eden ilk Kenyalı bisikletçi oldu.
Bisiklet giderek daha popüler hale gelirken, Kenya medyasının yeni ulusal kahramanlarından haberdar olması uzun sürmedi. 18 yaşında bir çocuk olarak şovlara ve röportajlar yapmaya davet edildi ve Kenya halkı, Kenya bisikletinin yeni simgesini daha yakından tanımaya başladı. Zira Kipkemboi’nin hayatı tamamen değişti. Yıllardır metal parçalardan bozma bisikletiyle sürdüğü yokuşlardan rüzgarın tadını çıkarma vaktiydi. Doğrusu mu? O bunu hak etti. Net!

Evet, onun trene binme şansı olmadı. Kipkemboi sadece aracını değiştirdi. İmkanlar doğrultusunda! Ve o biletini kendi oluşturdu. O bileti almak için tek bir çaba olacak ki “hakikaten istemek.”
Tek bir şey var. Sakın bana bunu anlatmayın,  asla “Salim Kipkemboi çok şanslıydı” demeyin.
Ben bu yazıyı fotoğrafa, bu fotoğrafa yazıyı sığdırmaya uğraşıyor olacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.