30 Mayıs 2019 Perşembe

Foro Italico


Roma; tarih, sanat, aşk, spor… Bir dakika ilk üçüne çok aşinayız da sondakine ne oluyor! İtalya denildi mi olmazsa olmaz. Elbette ki temelde beslendiği futbol lakin çim sahalar tek başına yeterli değil. Buraya birazcık toprak kokusu, ekstra bireysellik gerek. Çok da can çekişmeden Foro Italico nam-ı diğer İtalya Açık Tenis Turnuvası huzurlarımızda. Üstelik 76. düzenlenen ve bol miktarda sahne ışığının bol miktarda ünlü isimlere çevrildiği özel bir yılsa…

Neden diyorum; sporcuların giderek cyborg’a dönüştüğü bir zamanda yaşıyoruz. Özellikle tenis gibi, bırakın ilk 10’u, ilk 50’ye girdiğinizde dolar milyoneri olduğunuz bir sporda artık herkes biraz daha fazlası için kendini parçalıyor. Glütensiz diyetler, hiperbarik basınç odaları, fitness hocalarına binlerce papel uçlanmak… Aklınıza gelecek ya da gelmeyecek türlü türlü şey.

Novak Djokovic’in şu ana kadar yazdığı ilk ve tek kitap “Serve to Win”in alt başlığı “Fiziksel ve zihinsel mükemmellik için Novak Djokovic ile 14 günlük glütensiz diyet”. Kısacası, 2000’lerin başıyla birlikte teniste mesele ağır biçimde fiziksel hale gelmiş durumda ve bunun doğal sonucu olarak artık daha en başta gürbüz, güçlü ve uzun çocuklar seçiliyor. Onlar burs alıyor, onlar sponsor buluyor, haliyle onlar başarılı oluyor. Şu anda WTA Tur’da çok büyük oranda “Çağla Şikel tarzı, böyle at… Yani böyle vücut olarak… Yapısı olarak… Upuzun bacaklar, dipdiri…” oyuncuların olması tesadüf değil.




İşte konu bunlar olunca İtalya şıklığı ile birleşen tenis Roma’da buluşuyor. Dünyanın en ünlü tenis yıldızlarının yarıştığı BNL Uluslararası Tenis Turnuvası 6 Mayıs’ta başlayıp 18 Mayıs’ta şampiyona şapka çıkardık. Dünyanın en ünlü tenis yıldızlarının mücadele ettiği İtalya Açık Tenis Turnuvası.
Bu seneki organizasyonda 9. kez şampiyon olarak rekor hedefleyen Rafael Nadal ve daha önce Foro Italico’da dört kez zafere uzanan Novak Djokovic korta çıktı. 23 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Serena Williams ve İtalyan tenisçi Sara Errani gibi tenisçiler de turnuvada boy gösterdi. 

Hadi biraz temele inelim. İtalya tenis şampiyonası ilk kez 1930'da Milano'da Tenis Kulübü'nde yapıldı ve Kont Alberto Bonacossa tarafından başlatıldı. Turnuvayı ilk kez Bill Tilden ve Lilí de Álvarez kazandı. Bundan 5 yıl sonrada, 1935’de, Roma'daki Foro Italico'ya taşındı ve ne olduysa bu 15 yıllık zamanda turnuva ara verdi. 1950'de yeniden başlamış oldu.
İtalyan Açık 1969'da profesyonel oyunculara " açık " unvanı altında oynatılarak devam dedi. 1970 ve 1989 yılları arasında Grand Prix Tenis Turu'nun önde gelen bir turnuvasıydı ve Grand Prix Süper Serisi'nin en üst düzey etkinliklerinin bir parçası olmayı başardı.

Ama en başında demiştim tarih, sanat, aşk ve spor bir araya gelince ortaya muazzam bir Roma turnuvası çıkıyor. Ee bir de Nadal gibi isimler toprak zeminde esiyorsa, Roma’da daha çok bahsi geçilecek gibi duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.