26 Şubat 2019 Salı

Yeni Bir İsim


Yeni gelen “yıldız” isimleri nedense bir önceki efsaneleşmiş isme yakıştırarak potansiyel yeteneğini sıkıştırıp körelmeye yol açtığımızı pek görmeyiz. Misal, yeni Eddy Merckx yaftasını Remco Evenepoel’e çoktan yapıştırmış durumdayız. Ancak o yeni Eddy Merckx değil, o sadece bisiklette yeni soluk arayan pedaldan başkası değil. Evet, kesinlikle gelecek vaad ediyor. Lakin çok yeni…
Spora futbol ile başlamış olan Evenepoel, daha öncesinde 4 kez Belçika U15’i, 5 kez U16 milli futbol takımında forma giymiş durumda.

Bir takım şansızlıklar ve hayal kırıklıkları silsilesi peşini bırakmayınca yörüngesini Belçikalıların çok iyi bildiği iki tekere çevirdi. 2017 yılı itibariyle bisiklete geçince, rakiplere yeni bir gözdağı vermesi şöyle dursun, kısa sürede geldiği yer gerçekten çok etkileyici. Bisiklette kısa sürede yakaladığı ivme o kadar muazzam ki kameraları kendisine çevirmeyi başarıyor. Futboldan ayrılırken döktüğü gözyaşı şimdilerde podyumda aldığı şampiyonluklara bahşediyor.

Büyük ihtimalle geleceğin, büyük turlardaki zaman karşı etaplarını ve ITT şampiyonalarını domine edecek genç yeteneği olarak bakılıyor. Boy-kilo gücünü dikkate alarak bir Cancellara gibi klasikçi - zamana karşı - rulör tipi yarışçı… Benzetmek gibi olsun Wiggins, Tom Dumoulin gibi zamana karşıcı - genel klasmancı bir tipe evrilecek gibi... Hızlı olmasının bir artısını da futboldan geldiği kaçınılmaz.



Remco Evenepoel için bir genel görüşte; 5-6 yıl içinde, Egan Bernal, Marc Soler, Enric Mas ve artık iyice pişmiş, altın çağlarındaki Yates kardeşler gibi rekabeti müthiş olabilir... 2018 Dünya Yol Bisikleti şampiyonası genç erkekler yol yarışında dünya şampiyonluğunu kazanan 18 yaşındaki Belçikalı 72 km kala kaza yapmasına ve 2 dakikanın üstünde geriye düşmesine rağmen sakin bir şekilde gelip öndekileri yakaladı, 40 km kala atak yapıp bir grup ile öne çıktı ve son tırmanışta, 19.6 km kala atak yapıp liderliği aldı ve oradan gidip dünya şampiyonluğunu kazandı. Ve çok yakın zamanda önce kazandığı dünya şampiyonluğuna bir şampiyonluk daha ekledi.

Belçika bir kez daha zirveye tırmanıyor. Üstelik bu sefer “çıtır” bir isimle. Ona gerçekten inanabilir miyiz? Başka şansımız var mı?
Bisiklet sporu her zaman bir soru işareti oldu. Yaklaşık son 20 yıldır profesyonel bisiklet dünyasında her adım bir çalkantı, yakalanılan her başarı düşündürücü, savaşılan yasaklı madde, doping cezaları, cezadan dönüşler, devamında yaptıkları her zaman insanları ikiye böldü. Yazarlar, gazeteciler, seyirciler bu ilk bakışta mesafeli ama tanıdıkça ısınılan isimler hakkında karar vermekte zorlandı.

Belki de artık bu döngünün kırılma zamanı geldi, pedallar çevrildikçe gerçeklerle yüzleşme zamanı. Zirve, çöküş ve yeniden doğuş. Ne olursa olsun, Lance Armstrong sonrası dönemi tek başına simgeleyen, karanlık yılların peşinden gelen bu genç yeteneklerin masumiyetine, en azından şanslarını temiz değerlendirmesine ihtiyacımız var. Remco Evenepoel, bisiklet tarihinin bu büyük yıldızın gerçekliğine ihtiyacı var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.