18 Ağustos 2018 Cumartesi

Tenis Dünyasının Lady Gaga'sı


Tüm dünya Bethanie Mattek-Sands’in tenis kortlarında yaptıklarını konuşuyor. Arizona’dan çıkan bu çılgın, sıradışı kadın her maçında harikalar yaratıyor. Yaratmaya çalışıyor. Muhteşem çiftler kategorisindeki şampiyonluk manşetleri süsleyedursun, herkes filenin önünde çekilmeye başlayan filmin sonunu merak ediyor. Amerika’de başlayan öykünün kökeni ise pek bilinmedik bir öykünün sayfalarını aralıyor.
Hikâyeyi biraz geriye sarmalı…

Bethanie Mattek-Sands hep farklıydı. Lisede tenis oynarken, matematik derslerinden akıl almaz notlarla dönerken, kompozisyona başlarken, kortlarda yükselirken, çiftlerde zirveyi görürken, farklı mecralar için moda ikonluğu yaparken, başka türlü bir sporculuk yaparken, oynamaya devam ederken…
Spor tarihi milyonlarca iyi, binlerce çok iyi, onlarca mükemmel ve bir tane “Federer” için fazlasıyla zikredilmeyecek kadar yazısı mevcutken, kadınlarda bu oran negatif ayrımcılık yönünden kırılmaya geçti. Serena Williams isminin akla çoğu zaman bunun gelmesi, normal. Fakat Bethanie farklı yönleriyle çok daha fazlası.

Onu Mattek-Sands yapan giyim tarzı ve modaya karşı bakış açısı. Oynadığı oyuna perspektifini değiştirerek aramıza katılıyor.  Tenis dünyasının “Lady Gaga'sı” olarak adlandırılmasına yol açtı. Maçlara çıktığı kıyaftleerden sadece bir kaçı...
Leopar desenli kıyafetler dahil 2004 ve 2007 ABD Açık'ta, bu tarzndan dolayı ceza dahi aldı. Bir diğeri, kovboy şapkasıyla 2005 ABD Açık’a çıkması bir yana, "futbol temalı" kombiniyle Wimbledon Şampiyonasına, futbol içerikli çorabı, avize küpe, bir strappy yelek üst, şortuyla epey dikkatleri topladı.
2006 JPMorgan Chase Open’da, pembe diz-yüksek çorapla mesaj vermek istiyordu kendince. Londra'daki 2011 öncesi Wimbledon partisi sırasında Mattek-Sands, tasarımcı Alex Noble tarafından bir floresan yeşil elbise giymişti.




Hadi gerçekleri konuşalım! Tenis kariyeri süresince teklerden çok, fazlaca çiftlerde başarılı oldu. 2012 yılında karışık çiftlerde partneri Horia Tecău ile ilk Grand Slam şampiyonluğunu kazandı. Üstelik başka bir kıtada. Avustralya’da… 2015 yılında Lucie Šafářová ile katıldığı Fransa ve Avustralya Açık kadınlar şampiyonluğa ulaşırken, yine aynı yıl Fransa Açık'ta mücadele partneri Mike Bryan ile katıldığı karışık çiftlerde şampiyonluğu elde etti.

Gel gelelim tek kadınlar sıralamasına… Tarihler Temmuz 2011’i gösterdiğinde 30. sırada yer alarak kariyerinin en yüksek tekler derecesine ulaştı. Çiftlerde ise Ağustos 2015 tarihinde 3. sırada yer alarak en yüksek derecesine ulaştı. Şampiyonluklar öyle Federer’in, Williams’ın bize gösterdiği gibi kolay olmadığının kanıtı. Belki bu dereceden ötürü hep yazılar Federer üzerinden. Sands çiftlerde 19 kez WTA şampiyonluğu elde ederken, teklerde 4 kez WTA turnuvası finaline çıkmasına karşın herhangi bir turnuva kazanamadı.

Ve fakat bugünü, aslında hiç gereği yokken, kendisinin bundan hiç hoşlanmayacağını bile bile  tenisten çok stiliyle anılmasına sebepte ta kendisi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.