21 Ekim 2021 Perşembe

Perpektif; Goalball

Bazı spor branşları için yaşam alanı çok daralmış olabilir. Ama halen onların beslendikleri zincire uygun şeyler var. Sadece oyun dünyasının hakim temasının kendilerine uymadığına saplanıp kalmasınlar, kendilerini dışlanmış hissetmesinler. Ki keza goalball bu işin içinden şahane sıyrılıyor.
Sıyrılıyor değil de saklı kalmış spor branşının dışına çıkmayı başardı. Goalball, oyun hadisesinin başlangıcı 1940’ların ilk yarısına dayanıyor.
Goalball, 1946 yılında Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sett Renidle tarafından, savaşta görme yetilerini kaybeden savaş gazilerinin rehabilitasyonuna yardımcı olmak amacıyla icat edilmiş bir oyun.

Oyun, dünyaya 1976 yılında Kanada, Toronto'daki Paraolimpiyatlarda tanıtılmıştır ve o zamandan beri her Paraolimpiyatlarda oynanmakta. İlk dünya şampiyonası 1978 yılında Avusturya'da gerçekleştirildi ve o yıldan beri her dört yılda bir teşrif ediyorlar. O zamandan beri goalball'un popülaritesi giderek arttı, oyun bugün tüm IBSA(Uluslararası Görme Engelliler Sporları Federasyonu) üye ülkelerinde oynanmakla kalmayıp, gururlandırıyorlar.
Gurur derken, göğüs kabartan kadınlarımıza dayanıyor. Ne güzel dünya değişiyor, gelişiyor, ilerliyor. Büyüyen ekonomi, artan yatırım, çeşit ve kaliteyi getirir büyük oranda. Kalite için konuşmak biraz subjektif olur, ama haksızlık etmeyelim, çok göz alıcı oyunların içinden hep kadınlar var. İtiraf edilmeli!

Oyuncuların adil bir yarışma olması için karşılaşma boyunca "blackout" denilen opak göz maskeleri takmaları gerekiyor. Takımlar 6 oyuncudan oluşuyor. Her takımda en fazla 3 yedek sporcu var.
Oyuncular kalelerini savunmak için elleri ve dizleri üzerinde duruyor. Oyunun amacı ise içinde zil bulunan topu rakip takımın kale çizgisinden geçirmekten ibaret aslında. Takım, 3-8 Haziran 2018 tarihleri arasında İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen 2018 Dünya Şampiyonası'nda yarıştı. C grubunda yer alan takım; İsveç'i 11-1, İsrail'i 11-3, Japonya'yı 5-0 ve Avustralya'yı 6-0 yenerken Rusya'ya 7-5 yenildi ve grubu ikinci tamamladı.


ABD'yi çeyrek finalde 12-2 ve yarı finalde Brezilya'yı 5-2 yendiler. Final maçında Rusya ile tekrar karşılaşan takım, onlara 4-3 yenilerek gümüş madalya kazandı. Hem takımının hem de turnuvanın en skorer ismi 46 golle Sevda Altunoluk oldu. Bu isme daha sonra pek çok kez tanıklık edeceğiz. Çünkü bu alanda hiç de mütevazi olmaya gerek yok lider!
Sonrasında Tokyo’da gerçekleşen 2020 Paralimpik Oyunları final karşılaşmasında ABD'yi 9-2 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. Ülkemize Tokyo'daki 2. altın madalyasını kazandıran Goalball Kadın Milli Takımımız, üst üste ikinci kez paralimpik oyunlar şampiyonu oldu. Muntazam!

Gelelim Sevda Altunoluk’a, bu takımın olmazsa olmazı. Bu ortamda oyun nasıl hızlanmasın? Yeni jenerasyon oyuncular artık işin hikaye bölümüyle, altyapısı, kültürü ile fazlasıyla ilgileniyor. İşte tam olarak bu noktada Sevda’yı da Sevda yapan inandığı hikaye. Türk spor tarihini şöyle dursun dünya spor tarihinin en dominant oyuncularından biri olacağı kesin. Henüz tam adını duyuramasa da…
Naim Süleymanoğlu için halter ne ise, Sevda Altunoluk için de golbol o demek. Ya da Phelps için, Jordan için… Liste uzar, Sevda için yolculukta uzun.

Evet, şu doğru ki, turnavadaki pek çok takımdan, hatta abartı olmazsa hepsinden daha çok gol atan sporcu. Bu oyun ilk izlediğinde gol atmak çok zor deyip sıkılıp kapatmak mümkün. Küçük üreticiler olarak baktığımız, uyum sağlanabilecek deneyimler sunan yeni nesil oyunlar gibi dursa da tarihi var! Yeni olimpiyatlar düzeninde de izlemesi kaliteli bir yaşam tercihi sunuyor. Ancak galiba spor oyunları için aynısını söylemek zor. Galiba onlar biraz fazla el becerisi ister oldu. Misal “Golbol”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.