28 Haziran 2019 Cuma

İlham Kaynağı

Ne kadar da hızlı ve gelişen bir dünyadayız. Hiç düşünmeye fırsatınız oldu mu? Teknoloji mesela, neredeyse anlık değişime uğruyor. Tam yeni bir uygulamanın peşindeyken tak bir güncelleme tüm bilgiler sil baştan. Peki sadece değişime uğrayan ya da “uğraması gereken” teknoloji mi olmalı! 
Peki öyleyse birkaç haftadır, FIFA Kadınlar Dünya Kupası gündemimize oturmuşken konu başlığımız kadınlardan devam edelim. Ancak spor içeriği neden NBA olmasın!
Günümüz NBA’inde gözlerden uzak şekilde tarih yazan Becky Hammon… Yahu o kadar bilinmeyen kadın figürü var ki, şaşıp kalmamak elde değil.

Becky Hammon hayalinin WNBA olduğunu her fırsatta dile getiriyordu fakat babası bile kendisine inanmakta güçlük çekerken kendisine yapamayacağını söylüyordu. Colorado State üniversitesinden burs teklifi alınca hayallerine biraz daha yaklaşan Hammon üniversite kariyerinde kırılmadık rekor bırakmayacaktı. Yani durumu kısaca özetlemek gerekirse; formasını giydiği üniversitesi de 25 numaralı formasını emekli etmiştir.

İlk yıllarında NBA’de adından söz ettiremese de kış aylarında boş durmayarak kendini geliştirmiş,  NBA’ye hazır olduğunu 5.sezonunda iyi istatistikler ortaya koyarak kanıtlamıştı. WNBA’deki yerini söke söke alan Hammon hiç şampiyonluk kazanamasa da 2008’de bir kez San Antonio Stars ile finale çıkmış, WNBA kariyeri 2013’te yaşadığı sakatlıklardan geri dönemeyince San Antonio Spurs’ten teklif alacaktı.
Yaptığı hamlelerle gerek saha içi gerek saha dışı her zaman öncü ve örnek olan bir camiadan bu tarz bir hamle bir kez daha neden öncü ve örnek camia olduklarını gözler önüne serecekti.


Kadının dünya tarihindeki yeri, toplumdaki rolünü göz önüne aldığımız zaman aslında Becky Hammon’un bu başarısının nerelerden nerelere geldiğimizi görmek açısından bize müthiş bir ayna görevi göreceğini söylemek yanlış olmaz. Bundan yıllar önce köleliği kaldırmak isteyen Abraham Lincoln’e siz kadınlara oy verme hakkı da verirsiniz gibi tepkilerin verildiği Amerika’da kadının bugün erkeğin yaptığı her şeyi yapabileceğini göstermesi müthiş.

Becky Hammon’un da kendisini bu günlere getiren, ona ilham veren dönüm noktaları vardı tabi ki. Onu daha fazla çalışmaya iten, daha fazla mücadele etmesine yardımcı olan ilhamlar. Becky’inin ağzından ilham perisi; 
“Benim hikayem genel olarak yukarıdan bakılan, kendisine yapamayacağı söylenen, kısa ve yavaş olduğu söylenen birinin hikayesi. Neden başarısız olacağımla ilgili her sebebi duydum bugüne kadar. Bunların hepsini duyuyorsunuz ama tavsiyem kimi dinlediğinize dikkat edin. Benim bana en yakın olan sesim bana her zaman yapabileceğimi söyledi.”
 
2014’te, 16 yıllık basketbol kariyerine son verdi fakat koç olarak geri dönecekti. Spurs ekibine katılması o kadar çok şey ifade ediyordu ki tüm Amerika profesyonel liglerinde daha önce bunun eşi benzeri yoktu. (NBA,NFL-NHL-MLB) Tüm bunların yanı sıra Becky Hammon o sezon yaz ligini şampiyon olarak tamamladı. NBA’ye uzun yıllardır yeni koçlar sunan San Antonio Spurs bu sefer bu şansı Becky Hammon’a veriyordu.
Bu arada dipnot: 2014 Temmuz ayında, Michele Roberts NBA oyuncular birliğinin başına getirildi. Bu denli önemli bir görevlerin başına bir kadının gelebileceği diğer kadınlar için de ilham kaynağı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.