4 Aralık 2018 Salı

Zero to Hero; Gilbert Arenas


NBA her felaketin, her etkili darbenin altından en parlak zaferlerle kalkan bir kahraman. Her takımın belli bir başarı grafiğiyle lig tarihine yayıldığı malum. Bir de oyuncu tarafı var tabii… Bir kaç sene playoff dışında kalmak veya sayısı belli olmayan senelerde şampiyon adayı olabilmek neredeyse imkansız. Fakat Gilbert Arenas… Doğal sebeplerle, müspet ilimlerle açıklayamayacağımız bir fenomenle karşı karşıyayız.

Elbette ki sıcak iklim, büyük şehir, NBA parkelerinin her köşesinden fışkıran Holywood şöhretleri ve iyi yöneticiler gibi pek çok faktörü unutmuş değilim. Ancak Gilbert Arenas’ın farklı bir hikaye anlatacak bizlere.
NBA tarihinde büyük kontrat aldıktan sonra bir daha eski formunu asla yakalayamayan oyuncu huzurlarınızda… Elbette ki insanoğlunun mantık sınırlarını aşıyor. Ancak Arenas bildiğiniz gibi değil, hem sakatlıkların hem de sinirlerini aştığı durumda kendine engel olamamasından ötürü farklı bir üne kavuştu ve bunu temizlemesi pek de kolay olmayacaktı.

Bir oyuncunun büyük ve uzun vadeli bir kontrat aldıktan sonra nasıl reaksiyon göstereceğini tahmin etmek hayli zor, özellikle de NBA’de. Defalarca gördük ki bazen bazı oyuncular büyük kontratlar aldıkları zaman kimi zaman sakatlıklar nedeniyle kimi zaman da zaten istediklerini aldıkları için sırf motivasyon eksikliği sebebiyle o kontratın karşılığını veremiyorlar.
Elbette takımların potansiyel nedeniyle bir oyuncuya büyük kontratlar verdiği de oldu. Ligin kalanı da o sırada böyle vasat bir oyuncunun nasıl büyük bir kontrat aldığını düşünürken kafasını kaşımakla meşguldü.




Bir aralar Gilbert Arenas, ligin en etkili hücum tehditlerinden biriydi ve o dönemde Washington Wizards’ı defalarca playofflara taşımıştı ve bu başarı sebebiyle de takım kendisini altı yıl için 111 milyon dolar değerindeki bir kontrat ile ödüllendirmişti. Ancak Arenas bile bizzat bu kontratın NBA tarihinde verilmiş en kötü kontrat olabileceğini kabul etti daha sonrasında.
O kontratı aldıktan sonra Arenas, sakatlıklar geçirdi ve tüm bunların yanında asıl sorun da takım arkadaşı Javaris Crittenton’a 2010 yılında soyunma odasında silah çekmesi ile saha dışındaki meselesi oldu. O olaydan sonra Wizards, Arenas’ın kötü kontratını Rashard Lewis’in kontratı karşılığında Orlando Magic’e gönderebildi.

Arenas, muhtemelen bu alanda lig tarihinin en sabıkalı oyuncularından. Aslında buzdağına biraz inersek kötü bir başlangıçla sürüklendiği göreceğiz. Zero to Hero. Son yıllarda 0 numara diyince akla ilk gelen isimdi Gilbert Arenas.  Liseye geçtiğinde ise ilk coachu ona resmen takmıştı. "Hiçbir zaman bu takımın bir oyuncusu olamayacaksın." işte o andan itibaren 0 numara forma onun kaderi olacaktı.

Bu noktaya gelirken hedef gösterilecek birileri var elbet. Yöneticiler ve şişiren menajerler… NBA haritası, son yıllarda palazlanan yeni fikirler ve yeni rakamlarla tekrardan çiziliyor. Takımların yönetim kadrolarından internet sitelerinde analiz karalayanlara dek tüm NBA camiasını fetheden istatistik devriminin medar-ı iftiharı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.