15 Ocak 2016 Cuma

Yeni Bir Soluk; "Giro'nun Sevgilisi"

Damdan düşer gibi dahil olmak tam da öyle bir kadın ya da iki teker üzerinde bisikletin kraliçesi var desem... Dikkatinizi çekeceğinden eminim!

Bu zamana kadar pek çok bisikletçi belki ismini duyduğumuz belki de gizli kalmış bisikletçilerin bir şekilde adını satır aralarında adını lütfettiğimiz efsaneler var. Anlatmak istediğim klişeleşmiş efsanelerden değilveya dopingleri ile ününe ün katmış Lance gibi hiç değil. Gerçekten "sıradışı" kelimesini baştan yazan bir kadının yaşanmışlıkları...
19 yüzyılda çoğu İtalyan gibi yoksul bir hayat sürdürmenin yanında 10 çocuklu bir ailede ve bunun 8'nin erkek kardeş olması zorluklarla baş etmeyi ona çocukken öğretecekti. Bir nevi dönemin koşullarına göre erkek gibi yaşamayı hayat biçimi haline dönüştürecekti. Yine erkek kardeşlerinin bisikletini kaçırıp, sokaklar da dilediğince pedal çeviriyordu Alfonsina (Strada) Morini. 19 yüzyılda!


19.yüzyıla göre ileri görüşlü bir babaya sahipti Morini. 10 yaşında ilk bisiklete binen şanslı "kızlardan, çocuklardan" biriydi. Onu diğer bisikletçilerden ayrıcalıklı ve özel kılan ise; Giro'ya katılan ilk ve tek kadın olmasıydı. Küçük bir beyaz yalanla, kaydını erkek olarak yazdırmasıyla. İsminin son harfini çıkarak, çocukluğundaki erkek muamelesi bizzat kendisi isteyerek, ne pahasına olursa olsun Giro'da ustaca pedal çevirmeyi başarmış bir kadın. Durduk yere çıkmamış bu macera yoluna.

Babasının aldığı bisiklet, yolunu açmış esasında. Daha sonra katıldığı kadınlar kategorisindeki tamamına yakınını, erkekler yarışlarındaysa bazılarını boynuna geçirdiği madalyalarıyla, babasına pedal çeviriyordu. Bu şampiyonluklar beraberinde Avrupa'nın savaş içerisinde olmasına rağmen bazı ülkelerden davetiye kazandı (Grand Prix of St Petesburg, Giro di Lombardia) ve bu yarışları pes etmeden, birkaç erkeği geçerek Yarışmayı bitirmeyi başardı, lastiği patlasa da, dizleri kan içerisinde kalsa da yarışları sonuna kadar getirebilmek ve de bir kadınsanız daha büyük başarı düşünülemez.


Yine ilk yarış gidonlu bisikletini de bir erkek tarafından "eşi" hediye etti. (Luigi Strada; işçi ve yol bisikletçisi) Giro d'Italia'ya katılabilmek bir küçük "a" harfinin silinmesiyle olamazdı, ona yardım eden Giro'nun parasal çöküşü, sponsorların savaşlardan dolayı desteklerini çekmesi işini, hayallerini gerçekleştirme de bir hayli kolaylaştırmıştı. Bu felaketler Morini için avantaja dönüştü. 
Hem Morini isteği hem de Giro d'Italia olan ilginin azalmasını "dahiyane" fikriyle kitlelerin ilgisini, yardımlarını canlı ve merak içinde bırakacaktı. Çok haklıydı. Çok!

İtalya'nın en iyi kadın bisikletçisi sayesinde diri kalmak istemiyorlardı, ama Alfonsina çok başarılıydı. Ayakta tutan da yine o oldu. Yarışlara devam etti, ancak kazandığı ödüller sayılmayacaktı. Kimin umurundaki ödüller, mayolar, şampiyonluklar, madalyalar...
Alfonsina Morini sayesinde günümüze kadar gelmiş Giro d'Italia konuşuyoruz! "

“Size bisiklet ve kadın hakkında ne düşündüğümü söyleyeyim: Bence bu dünyada hiçbir şey, kadınlara bisikletin verdiği kadar özgürlük vermemiştir.”

Susan B. ANTHONY / New York World Gazetesi, 1896

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.