29 Ocak 2016 Cuma

SIKI DURUN, BİR AVRUPALI NBA YILDIZI DAHA GELİYOR!

Bu yıl NBA kelimesinin ağızdan çıktığı ilk andan beri akıllara takılan şüphesiz iki isim var, tabi alternatifleri ve istisnai oyuncuları unutmamak koşuluyla. Bu yıl duygusal bir şekilde emekliliğini açıklayan Kobe Bryant ve bize son kez All-Star izleme imkanı sunduğu için minnettarız. Uykusuz bırakacağı içinde!
Esip gürleyen, rekor kırma ustası ve çıtayı epey yukarılara taşıyan yetenek Stephen Curry. Gün geçmiyor ki onun adını anmadan maçlar, hareketten veya her an her şeyin olabileceği Curry'den bahsetmeyelim.

2015 yılıyla birlikte dillere düşmüş bir isim daha var. Yetenek avcılarının peşinden koştuğu, Nba potansiyellerinden birisi olan Letonyalı Kristaps Porzingis. Bakıldığında özellikle fiziksel olarak güçlenmesi, NBA nezdinde büyük bir oyuncu olması kaçınılmaz olacaktır. İki kelimemizden biri için Curry diyorsak; savunmaya katkısı, çift haneli atış istatistikleri, ikili oyunlardaki hızı, beklenmedik anlardaki asistleri ve ayak çabukluğunu... anımsayarak canlandırıyoruz. 



İşte gelecekte, yakın gelecekte Porzingis için aynı düşüncelere kapılabiliriz. Curry-Porzingis kıyaslaması elbette ki yapmıyorum. Ama gelecek vaat ettiğini, çok başka seviyelere çıkabilecek basketboluna şimdiden göz atmaya başladıysak sürpriz olmayacak. Benden söylemesi. Siyahi oyuncuların domine eden NBA yerine, harmonik oyuncuların oluşmasıyla tüm dünyayı saran bir spor haline dönüştü. 
Üstelik futbolun monarşisi ağır basarken. Bilhassa Avrupa pasaportlu oranı gün geçtikçe artıyor. 

Porzingis'in Nba kariyerine adım atmadan önce, basketbol altyapısına sahip ailesi de bu noktada devreye giriyor. Sırbistan, Litvanya, Letonya basketbola, Avrupa basketboluna en büyük katkıyı sağlayan ülkelerin başını çekiyor. Hakkını vermek gerekiyor. Porzingis'te NBA sosuna bulanmış bir Letonyalı olarak hücum kanatlarıyla ön plana çıkan, topun olmadığı alanlarda doğru zamanda doğru yerde ve hızlı hareket edebilen ve aynı zamanda takım arkadaşlarına yardıma giden bir pivottan söz ettiğimizi hatırlatalım.



Son dönemlerde çemberden uzak oynanan basketbola, parantez açan isim aynı zamanda. Birçok uzun oyuncunun devam edip çembere bile değdiremeyeceği noktalarda topu panyalıyla buluşturup kolay sayılar elde etmek de üstüne yok. Yaşına bakmaksızın. Bu da onu diğer oyunculardan ayırıyor. 
Tempolu basketbolu tekrar tekrar hatırlatıyor. Oyun tarzıyla da İspanya'nın vazgeçemediği ismi Pau Gasol'a çok benzetilmekte.
Ortak noktaları kariyerlerine İspanya'nın gelişmekte olan takımlarında başlaması, bunun yanı sıra ilk yıllarında draft edilmeleri rastlantının çok ötesine geçiyor. Kristaps Porzingis topu sadece panyalıya göndermekle kalmıyor, dikkatleri de üzerine çekiyor. Eeee ben size sıkı durun demiştim...

2 yorum:

  1. Evet,sezon başından bu yana Porzingis konuşuluyor ve konuşulmaya da devam edecek. Anthony Davis için de buna benzer cümleler kuruluyor ama o şimdilik bunu başaramadı. Bakalım Letonyalı kendisine duyulan ilgi ve takip edilirlik düzeyine ne derece tepki verebilecek? Bekleyip göreceğiz. Yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hırsı ve azmi devam ederse, çok daha konuşulur. Ben teşekkür ederim...

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.