18 Haziran 2021 Cuma

Çekya'nın Şampiyonu Krejcikova

Mevzubahis Grand Slam olunca, üzerine yazılacak, tekrar tekrar izlencek sanat eseri tadında alınan sayılar ve isimlerinden bahsedip bıkmayacağımız “şampiyonlar” vesaire… Bir de ilk defa şampiyon olup bundan sonra var olmaya ve daha da duyurmaya çalışanlar…
Esasında, Grans Slam’in medharı iftar-ı toprak zemin namı diğer Roland Garros epey çalkantılı giriş yaptı 2021 sezonuna. Naomi Osaka'nın depresyon, Federer'in ise yorgunluk sebebiyle turnuvadan çekilmesiyle biraz beklentiler aşağıda kaldı. Elbette ki tek başına bunlardan dem vurmayacaktık. Dünyayı saran pandemi, tenisi de kuralların dışına zorlayacaktı. En başından seyirci, havlu taşıyan çocuklar ve neredeyse bir yıldan fazla korta inmeyen oyuncular…

Bir diğer “şok” etkisi erken vedalardan oluşacaktı. Venüs Williams ilk tur maçında Ekaterina Alexandrova`ya 2-0 yenilerek elendi. İlk tur maçını kazanan Petra Kvitova ise bileğini inciterek turnuvadan çekildiğini açıkladı. Erkeklerde ise 4 numaralı seribaşı Dominic Thiem, ilk turda dünya 68`incisi Pablo Andujar`a 3-2 mağlup olarak turnuvaya veda etti. Zira herkesin Nadal üzerinden fazla beklentileri erkekler minvalinde çok etkilemedi. Nasıl olsa Nadal toprağı süpürür görüşleri de yerini dolduramayacaktı.
Lakin, Barbora Krejcikova bu alışılmışın dışına çıkmayı başarıp, ilklere imza atanlar listesinde olacaktı. 40 yıl sonra bir Çek oyuncu “Duble” yaparak Roland Garros’ta hem teklerde hem de çiftlerde şampiyonluk kupasını kaldıracaktı.

Krejcikova’nın Paris yolculuğu çetrefilli geçecekti, amiyane tabirle artık kimse kolay lokma değildi. Pliskova, Svitolina, Gauff ve Sakkari gibi oyuncuları eleyerek şampiyonluğu kutlayacaktı. Üstelik bir defada değil.
Fransa Açık`ın tek kadınlar finalinde Anastasia Pavlyuchenkova`yı 2-1 (6-1, 2-6, 6-4) yenerek şampiyon oldu. Hem de sessiz sedasız. Belki Çekya’da biraz daha ses getirmiştir. Krejcikova, 1981`de mutlu sona ulaşan Hana Mandlikova`nın ardından Fransa Açık`ta tek kadınlarda 40 yıl sonra zafere ulaşan ilk Çek tenisçi olarak tarihe geçti. Tek kadınlarda yaşadığı şampiyonluğun ardından aynı başarıyı çift kadınlar kategorisinde de tekrarlayan 25 yaşındaki Barbora Krejcikova, Mary Pierce`ın ardından bu turnuvada çift kupaya uzanan ikinci kadın tenisçi oldu. Bu duble başarıları daimi yapmak hedeflerinden biri ama daha çok toprak zeminde.


Kadınlar ne yapsa yaranamıyor. Krejcikova şampiyonluk kazanmış, üstelik Grand Slam’lerin en zorlularından birini ancak yine de medya ve seyirciler bir sonraki gün oynanacak Djokovic-Tsitsipas maçına konsantre olmuş durumdaydı. Kadınlar finalinde ismi duyulmuş biri kazanmıyorsa kutla ve geç modlarını açıyorlar. Nitekim yine onlardan birini yaşadık.
Evet, Krejcikova’nın daha önce teklerde büyük bir başarısı olmadı. Olamadı. Ancak çiftlerde hiç de fena sayılmaz. 2018 yılında Wimbledon ve yine Roland Garros olmak üzere iki başarısı daha vardı. Bununla birlikte karışık çiftlerde de adından söz ettirmeyi başarmıştı. Üç yıl (2019-2020-2021) arka arkaya Avustralya Açık’ta şampiyonluğun tadına bakacaktı.

Ne var ki; Djokovic veya erkekler hegomanyası etrafımızı sarmıştı. Bir krallığın içindeyiz. Biliyoruz, kazanacak. Bunun gölgesinde, farklı duygularla, heyecanla, televizyonun önündeyiz maç başlıyor, ancak temel Djokovic tenisi bu sefer adeta iliklerimize kadar heyecanı yaşatıyordu. Tam maç Tsitsipas’a gidiyor derken 2-0 geriden maçı çevirecekti. Şu coşkuyu, bu isteği kadınlara evrilemiyordu. Bu düzende yavaş yavaş kendine yer bulmaya başlamadı değil. Ne kadar zaman böyle gider onlarda bize kalmış!

Her birimizin kendine ait bir yaşam hikayesi, içselleştirdiği bir anlatısı var. Bu anlatının sürekliliği ve anlamlılığı, aslında yaşam dediğimiz şeyin ta kendisi. Öyle denebilir ki her birimiz kendi anlatısını inşa ediyor ve bu anlatıyı yaşıyor.
Krejcikova bu durumun vücut bulmuş hali. Gizli kalmış Orta Avrupa ülkelerinden Çekya’nın bize anlatacakları var. Henüz yeni başlıyor. İstikrar ve azim bu denli sakin gittiği sürece Krejcikova daha çok Williams’a evrilecek türden. Neden olmasın ki!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.