21 Mayıs 2021 Cuma

Geri Dönüşü Hiç Bitmeyen Mendy

İyi bir öğrenciydi. Spora kabiliyeti vardı. Futbolun ucundan döndüğünü sanıyordu küçük yaşta. O çalışmak zorunda olduğunun farkındaydı, ancak şansı onu meşin yuvarlak ile buluşturacaktı. Fransızlar onu çelimsiz ve çıtkırıldım buladursun, Rennes’in scout ekiplerinden, gördüğü delikanlı karşısında hayretlere düşmüştü. Şimdilerde Şampiyonlar Ligi finalisti Chelsea'nin file bekçisi olan Edouard Mendy’nin hayat hikayesini başa saralım.
Mendy, 2011'de transfer olduğu 3. Lig ekibi Cherbourg'ta geçirdiği 3 sezonun ardından menajeri tarafından yarı yolda bırakıldı. İşsiz kalan ve bir takımda görev alamayan Mendy, iş ve işçi bulma kurumuna başvurarak işsizlik parası aldı. Tam da çöküş dönemde, bir arkadaşının hazır giyim butiğinde çalışmasını önerdiği Edouard Mendy'nin kaderi Marsilya B Takımı'nın teklifiyle değişti.

2015'in yazında ciddi ciddi futbolu bırakmayı düşünen Mendy, Marsiyla kalesine geçtikten sonra Stade Reims'in dikkatini çekti.
Kendini göstermeyi başardı ve 2. lig takımı Reims 2016'da ona yedek kaleci olarak bedelsiz imza attırdı. O sene sadece 8 maçta oynadı.. Artık Reims’in değişilmez kalecisiydi. 2019’da 27 yaşında ilk defa bonservis bedeli verilerek Rennes’e transfer oldu. Bir sonraki sene kaleyi Johann Carrasso’dan almayı başardı. Kariyerinin ilk profesyonel maçına burada çıkan Senegalli kaleci, burada 85 maçta görev yapmasının ardından 4 milyon euro bonservis bedeliyle Rennes'e transfer oldu. Bir sezon formasını giydiği Fransız ekibinde 34 kez kaleyi koruyan Mendy, 32 gol yerken, 13 maçta kalesini gole kapattı.

Rennes'teki performansıyla Chelsea'nin sportif ve performans danışmanı Petr Cech'in dikkatini çeken Mendy'nin Londra devine transferi resmen açıklanmıştı. Taraftarın daha popüler şaha kaldıracak bir kaleci beklentisine karşılık gelmemesi kısa bir süre tepkileri almasına karşın kendini sevdirmeyi başaracaktı.
20’lerin sonlarında formayı zorlamaya başlamıştı. Yaptığı basit hatalar da görmezden gelinmeyecek türdendi belki ama toparlaması, adaptasyonu aylarını almayacaktı. Filesini hem rakiplerden hem de Kepa’dan korumaya başladı. Sonuçta, Chelsea’de kaleyi almak üstelik önünde Kepa gibi bir kaleci varken işi kolay olmayacaktı. Başardı! Daha önce de yaptığı gibi… Dünyanın en pahalı kalecisi Kepa’nın elinden formayı kaptı.


Mendy’i daha da güçlü yapanlardan biri Şampiyonlar Ligi finalinde koca eldivene bürünmesinden geliyor. Real Madrid'e karşı muhteşem 5 kurtarış yaptı.
Buraya kadar muktedir işler yaptı şüphesiz lakin parantez açılması gereken isimlerden biri de Frank Lampard’dan geçiyor. Chelsea bu pandemi krizinde transfer için dehşetengiz bir bütçesi vardı. Gelen giden oyuncu dengesi sonunda açık ara farkla en çok para harcayan (171.2 milyon €) takım oldu. Chelsea kadrosunun en çok stoper ve kaleci takviyesine ihtiyacı vardı. Lakin Lampard bu çılgın bütçeyi bir forvet, bir ofansif ortasaha ve bir sol beke 50,2 milyon € yatırınca, stoper ve kaleci mevkisine adamakıllı para kalmadı.

Frank Lampard diğer transferlere öyle kanalize olmuştu ki, kaleye ucuza kimi alacağı konusunda hiçbir fikri yoktu. Aslında öyle bir kaleci var mıydı o da meçhuldü. Eski efsane Chelsea kalecisi Petr Cech ise eski takımı Stade Rennais FC bağlantılarını çalıştırdı ve Lampard'a Fransız takımının kalecisini önerdi. Ve yollar kesişti. Kıssadan hisse Chelsea, kariyerinde ilk defa 25'inde as kaleci, 26'sında Fransa 1. ligi tecrübesi edinmiş, sadece 2 yıllık üst lig kariyeri olan 28 yaşında bir kaleciyi kadrosuna kattı. Senegal milli takımında bile yeni yeni geçen sene (2019/20) forma giymeye başladığını da es geçmeden mavi beyaz formayı haketti.

Hikayesi geri dönüşü hiç bitmeyen mükemmel bir adam Edouard Mendy. Babası Gineli, annesi Senegalli iken ölüm döşeğindeki babasını mutlu etmek için alt kademede Gine milli takım formasını giymiş ve vefa örneği göster
mişti ama babası vefat eder etmez daha yüksek repütasyonlu Senegal milli takımının teklifini kabul etti. Bugüne kadar da 7 kere milli oldu. Zor bir iş, uzun zaman alacak, ama vazgeçmeyen yapıya evrildiği süreçte, bir sonraki adımda ön yargısız kararlarla Cech gibi olacak bir yol çiziyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.