7 Mayıs 2021 Cuma

Bisikletin Rüyası; Tadej Pogacar

Bazı hikayeler bizi terk etmiyor. Sürekli geri dönerken buluyoruz kendimizi. Fransa Bisiklet Turu da onlardan biri. Koşul ne kadar sıkıntıya girse de, o kendine yer buluyor. Bir darbede pandemiden mi geldi derken, yeni parlattığı isimler sayesinde sadece Avrupa’da ses getirmediğini gösterdi. Üstelik bu sefer geriye de götürmedi, sanırım ileriye taşıyacak o bitiş çizgisine ulaşıldı.
2017 senesinde İtalya’dan devir aldığı UAE Team Emirates takımı ile yeni bir vizyon çizerek genç yeteneklere yer verdi. O yıldan itibaren yeni kurulmuş takıma nazaran bulundukları çoğu yarışı domine eden, dağlarda istediği avantajı yakalayan Tadej yılın flaş isimleri olarak kendine yer bulur.

Tour de France'da bu yıl unutulmaz bir başarı yakalayan ve 1904’ten bu yana tarihin en genç şampiyonu olan Tadej Pogacar, bisiklet dünyasının yeni starı ve adını daha uzun yıllar duyacağız gibi. Henüz 21 yaşında Tour de France'ı kazanan Pogacar, aynı zamanda bir futbol tutkunu. İşte bu kısımda diğer bisikletçilerden yollarını ayırıyor. Çünkü, unutulmaz maçların tekrarlarını ve gollerini izlemeyi çok seven bilakis bunlar için zaman ayıran, PlayStation'da FIFA oynamaya bayılan ve de üstüne yılın futbolcuu adayı olan ender bisikletçilerden. Üzerine sos olarak da, Manchester City ve Belçika ile inanılmaz bir sezon geçirdiğini ihmal etmeyecek kadar takibinde.

Spor kariyerine futbolla başlayan Pogacar, futbol oynarken aşırı keyif alıyordu fakat bir yandan bisikleti cezbediyordu ve ikisi pek ala zorluyordu. Antrenmanları ve maçlara çıkmayı çok sevse de, birkaç yıl futbol oynadı ama daha sonra bisiklet, futbola göre daha ağır bastı. Bir seçim yapması onu çok zorladı ve gerisi malumunuz. Bir bisikletçi için Tour de France'ı kazanmak, bir futbolcunun Dünya Kupasını kazanmak gibi bir şey olarak tanımlıyor Slovenyalı. Aslında haksız da sayılmaz. Hava koşullarının müsaitliği ve yarışlardan arta kalan zamanında muhakkak kendini çim kokusuna bırakıyor. Bu öz veriyi bisiklet için yapmadığını sanmayın. Çok daha fazlasını vadediyor.



Fransa Bisiklet Turu dağlarda kazanılır. Hepimizin yarışa dair hissiyatı budur. Her sene parkur açıklandığında dağ etaplarına bakar, tırmanış finişlerini kaçırmamak üzere ajandamıza not ederiz. Bunun yanında bisiklet tarihi dağlarda kazanılmayan yıllarla dolu. İster Jan Janssen’in son gün aldığı 1968’e bakın, ister 1989’a dönün. Fransa Bisiklet Turu size sırrını veriyor. Yeni sırdaşlardan biri de Tadej. O bir önceki senenin kazanını baz alarak çalıştığını apaçık bir şekilde sergiledi bize.
2020’de Jumbo–Visma’dan Primož Roglič’in galip geldiği yarışta bu sene, Tour de France şampiyonu Tadej Pogačar, Liège-Bastogne-Liège finişini dünya şampiyonu Julian Alaphilippe’nin önünde geçerek, ilk tek günlük anıtsal klasiğini kazanmış oldu.

Yarışın hemen öncesinde yaşadığı hayal kırıklıkları nedeniyle buruk başlamıştı Slovenyalı. Pozitif Covid testleri nedeniyle Fleche Wallonne’da yarışamayan UAE için zaferinin bir tür intikam olup olmadığı soruları içinde gelgir yaşarken, orada yarışamayacağı için hayal kırıklığına uğramış olsa da takımını destekeyen demeçlerden kaçınmadı. “Davide Formolo ve Marc Hirschi gibi gerçekten iyi sporcularımız var ve bu yarışı kazanmış olmamız tüm takım için çok iyi. Bugün yarış için çok motive olmuştuk ve takımın ortaya koyduğu mücadeleden memnunum.’’
Yeni jenerasyonun aykırı ve fazla öz güven sahibi olmasından bu tipte açıklama yaptıklarına pek şahit olmayız, Pogacar hariç. O gerçek anlamda kalıpları kırıyor.

Tadej Pogacar, alışıldık yollardan gitmeyi tercih etmedi. Arnavut kaldırımları, yağmur, rüzgar, çamur mazeret değil. Fransa Bisiklet Turunu kazanmak istiyorsanız komple bir bisikletçi olmalısınız. Yeni neslin en iyi bilmesi gereken koşulları bu! Belki bize bunu Tadej iki tekeri ile daha çok izletecek. Daha şimdiden onlardan biri olmaya aday ve bize kazanmanın sadece dağlardan geçmediğini gösteriyor. Biz şimdilik Slovenyalı bisikletçinin rüyasına eşlik edelim. Sanırım daha çok rüya izletecek. Umarım!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.