16 Temmuz 2020 Perşembe

Gizli Kahraman Higgins


Her basketbol takımında kıymeti gerektiği kadar bilinmeyen oyuncular vardır. Amerikalıların “underrated” diye nitelendirdiği bu oyuncular, bazen çok yetenekli olmalarına rağmen takımları için daha küçük rollerde büyük farklar yaratmasıyla, bazen de kısıtlı yeteneklerine rağmen oyuna “görünmeyen” açılardan katkı vermesiyle karşımıza çıkabilir.
Fakat onları daha sınırlı bir çerçevede toparlayacak olursak, bu ancak kıymetlerinin yeterince anlaşılmamasıyla olabilir. Basın, basketbol severler ve hatta kendi taraftarları bile onların sahaya koyduğu şeylerin önemini yeterince takdir etmez. Çünkü insanlar her zaman daha parlak şeyleri daha çok sever.

Hayatta olduğu gibi basketbolda da daha parlak istatistiklere, kariyerlere ya da hareketlere göre oyunculara olan sevgimiz değişir. Fakat basketbolda işler sıkışıp seviye yükseldiğinde “kıymeti bilinmeyenlerin” katkısı olmazsa parlak isimlerin fark yaratamadığı bir noktaya gelinir.
EuroLeague bu minvalde en iyi örneklerden! Göz alıcı yıldızları bir kenara koyup, ekmeğini taştan çıkaranları odak noktasına koyduğunuzda işler değişebiliyor. Hazırsanız, başlayalım! Cory Higgins, hem profesyonelliği ile, hem de oyunun tüm yönünü çok doğru oynamasıyla sonsuz övgüyü hak eden bir isim. Peki o bu günlere nasıl geldi?

Cory Higgins, tipik bir batı yakalı Amerikalı gibi basketbol konusundaki hünerlerini çok erken yaşta belli edip, Monte Vista High School’da basketbol hayatına başlamış. Ve tam 4 sezon (2007-2011) University of Colorado’da oynayan Higgins, Denver ve Charlotte gibi NBA takımlarının bünyesinde bulunsa da 2014-2015 yılında Royal Halı Gaziantep’te geçirdiği mükemmel sezondan sonra dönemin Banvit koçu Dimitris Itoudis ile beraber CSKA Moskova’nın yolunu tuttu.
Takım için çok değerli bir parça haline geldi. Kariyerindeki bu yükselişte ne kadar etkisi var bilinmez ama, Higgins çok mütevazi bir profil olarak bu günlere gelmiş. Medyadan ve algıdan kendini uzak tutmaya dikkat eden ve düşük profilli bir görüntü çizen Higgins, her zaman polemiklerden uzak olmuş ve kendi işine odaklanmış…



Her şeyden önce, topa dokunma oranı ve topla üretme sayısına göre son derece verimli oynayan Higgins, mükemmel de bir şutör. Gaziantep Basketbol’da geçirdiği bir yılın ardından, 2015-2016 yılında CSKA Moskova’daki çıkış grafiği takdire şayan, %54 gibi çılgın bir yüzdeyle üçlük atan Higgins’in daha ne cevherleri çıkacak merak konusu.
De Colo ve Rodriguez, hatta daha önceki senelerde Teodosiç gibi topla oynamayı seven ve oyunun merkezinde yer alan oyuncularla oynayan CSKA Moskova için Higgins’in topa minimum seviyede dokunarak verdiği bu katkı CSKA’nın oyununun çok kuvvetli olan taraflarından bir tanesiydi…

Bir diğer özelliği ise çok iyi bir kısa savunmacısı olması. Rakibin yıldız oyuncularına karşı çabuk ayakları ve atletizmiyle çok etkili savunmalar yapabilen Higgins, atletizmini ve çabuk ayaklarını sadece savunmada değil, hücumda da çok iyi kullanabiliyor. Ve belki de Higgins’i CSKA’da bu kadar parlatan ve onun Moskova ekibi için çok değerli bir oyuncu haline gelmesini sağlayan en önemli şey: Topsuz koşuları. Hem açık alanda, hem de sete set oyunda hücumun tıkandığı yerlerde çok etkili ve doğru yere koşular yapabilen, hücumun tıkandığı noktalarda bu özelliğiyle takımını rahatlatabilen birini Euroleague’in de aranan oyuncusu kıvamına geliyor.
2019 sezonu itibariyle Barcelona’nın vazgeçilmezi oldu. Dolu dolu geçen Rusya günlerinden sonra daha da ısınan Cory İspanya temsilcisi için gelecek vaat edecek.

Bugünlerde çalışmalarına devam ediyor ve kafasına eserse dostlarıyla ortak çalışmalar yapıyor. Yeteneği hala sonsuz! Hatırı sayılır bir basketbol tecrübesi, genç yaşamına çok daha fazlasını sığdırması da eşlik ediyor.
Oynadığı oyuna odaklanın, takıma katkılarına göz gezdirin. Bir noktada yakalar sizi; bazen kaldırıp NBA hissi verdirir bazen elinizden tutup tanıdık Avrupa semalarına getirir. Bir süre sonra onun oyununu tanırsınız. Emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.