21 Haziran 2018 Perşembe

Bir “Balerin” Tenisçi Olsa

Kadınların özgürlük mücadelesi, aslında her yerde ve her alanda var olmak isteyenlere ilham vermeye devam ediyor. Kortlarda da öyle! Şimdi imkanları zorlama zamanı!
Maria Bueno, Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde, dünya tarihinin en savaşlarla dolu yıllarında büyürken, kalabalık ülkenin fakirlik ve açlıkla boğuştuğu zamanlarda 1939 yılında doğmuştu. Erkek değildi, Avrupalı da, ailesi geçim derdindeydi.

Yaşadığı bölgede insanlar yaşam mücadelesi verirken, Bueno sadece hayallerinin peşine düşecekti. Ya da hayalleri ona farklı bir senaryo yazdıracaktı. Neyse ki Bueno güçlü bir kadındı ve hayalperestten çok idealist bir tenisçi olarak karşımıza çıkacaktı.
Sonrasında belki de bir mucize oldu ve çocuk yaşında Maria kendi başına yürümeye başladı. Yardımsız attığı bu ilk adımlar onu dünyanın en önemli, en ilham veren sporcularından biri yapacak yürüyüşün de başlangıcıydı.

Brezilyalı tenis oyuncusu olan Maria Bueno, ilk kez 17 yaşında yurt dışında bir turnuvaya katılarak, adından söz ettirecekti. Orange Bowl Junior turnuvasında birincilik koltuğunda oturmayı başarmıştı bile. Ancak asıl başarısı ve adını şampiyonluklarla yazdırması için tenisle tanışması gerekecekti. Bueno, Sao Paulo'daki Clube de Regatas Tiete'de tenis oynamaya başladı. Herhangi bir resmi eğitim almadan, 12 yaşında ilk turnuvasını kazandı. Ülkesinin kadınları adına şampiyonayı ele geçirdiğinde 14 yaşındaydı.


Bu denli büyük başarıları elde ettiği kariyerinde 7 tek WTA Grand Slam kazanmıştı. Sabahları herkesten önce kalkıp çalışmaya başlıyor, gün ortasında dinleniyor, uyanıp tekrar kortlara dönüyor, masajı, yemeği, banyosu derken, gününü bitiriyordu. Zira bu kadar kolay yazılan cümlelerin anlam  bulması tarzının zarif hareketlerle vücut bulmasıyla bir “balerin” tenisçi olsa ancak bu kadar estetik olabilirdi dedirtiyor.

Brezilya yıllar sonra yeniden futbol dışında dünyanın merkezi olmuştu... En azından  belli bir süre için. Tenis topu Brezilya’nın havasını futbol dışında ve üstelik bir kadın sporcusuyla yeniden üflemişti.
7 tek olarak kazandıklarının yanında, 11 çift bayanlar ve 1 karışık çiftler olmak üzere toplamda 19 Grand Slam kazandı Bueno.

2018’in Haziran ayında, Sao Paulo’da soğuk bir akşamdı. Ve bu sefer şampiyonluk konuşması için değil, ölüm haberiyle sarsmıştı. Ve geride kupalarının yanı sıra 1959 yılında Correios do Brasil Wimbledon Bayanlar Tekler Şampiyonası'nda unvanını onurlandıran bir posta pulu ve Bayanlar yarışı için Büyükler Dünya Takım Şampiyonası onuruna Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tarafından "Maria Esther Bueno Cup" ile veda edecekti. Zarif ve balerin edasıyla peşinden koştuğu tutkusuna…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.