19 Şubat 2021 Cuma

Etkileyici ama Kısa Değil!

Tüm dünya Aslan Karatsev’in Melbourne’de yaptıklarını konuşuyor. Moskova’dan çıkan delikanlı her maçında harikalar yaratıyor. Muhteşem bitirişleri, son ana kadar savaşan bir ruh bedenle buluşmuştu. Zira ertesi gün manşetleri süsleyedursun, herkes kortta çekilmeye başlayan filmin sonunu merak ediyor kıvamına evrilmişti. Avustralya Açık’ta oynayan Rus tenisçiler konuşulmasına parantez açılmaya başlanmıştı bile. Karatsev için nefesler her maç tutulmuş, sonu tahmin edilmesi zor maçlara son dokunuşlarını yapan sanatçıya dönüşmüştü. Başroldeki ise pek bilinmedik bir öykünün sayfalarını aralıyor. Hikayeyi biraz geriye sarmalı…

Aslan Karatsev ismi diğer bilindik isimlere nazaran pek duyulmuş değil. 27 yaşındaki tenisçi gizli saklı kalmış hünerlerini yeni yeni sunmaya başladı bizlere. Belki biz de biraz haksızlık etmişizdir. Ama geçmişine dönüp baktığımızda çok da bize iyi bir referans vermiyor. Denk geldiği Rus dönemi de ona bu konuda pek kolaylık sağlamadı.
Karatsev 2021 Avustralya Açık’a gelene kadar bir Grand Slam’de yarı final oynamamıştı. ATP düzeyinde, ilk 2013 yılında St. Petersburg Açık’ta çıktığı maçta mağlubiyetle tanışmıştı. Lakin bu onu yıldırmayıp çiftler klasmanında yarı finale kadar ulaşacaktı. Ufak ufak kıvılcımlar atıyordu ama süreklilik yoktu.

2015 yılı Aslan Karatsev adına çok daha verimli geçecekti, en azından varlığını hissettirmek için varını yoğunu koyacaktı. İlk ödülünü de Kremlin Kupasını kazanarak adım atacaktı. Daha çok ülke sınırları içinde kalsa da aynı yıl Grand Slam de görme şerefine nail olacaktık.
Önce Birleşik Krallık karşılayacaktı. İlk 100’ün içinde olmayan birine göre hiç de fena sayılmazdı. Sonuçta Wimbledon’a katılmakta iyi bir başlangıçtı. Sonrasında Amerika Açık’ta birkaç maç arka arkaya aldığı galibiyetlerle belli noktaya kadar taşıyacaktı kendisini. Aslında kendisini 2021 yılına saklamış gibiydi. Neler yapmamıştı ki!


Karatsev için, sadece olasılıklara karşı bir başarı ile oynamaya çalışırken, bir Grand Slam’e 114. sıradan katılarak, yarı finale kalan ilk oyuncu. Kimse onu duymamış! Hala ikna olmadınız mı? Peki şu olağanüstü istatistikleri bir düşünün: Karatsev, Goran Ivanisevic'in 2001'de Wimbledon'da yaptığı bir Slam'dan bu yana yarı finallere ulaşan en düşük sıradaki erkek tenisçi. Avustralya Açık özelinde ise; 1991'de Patrick McEnroe'den bu yana Avustralya Açık yarı finallerine ulaşan en düşük sıradaki…
Avustralya Açık'ta tamamen çılgın bir hikaye. Aslan Karatsev’in şimdiye kadarki ilk Grand Slam'i. Hatta katılmak için bir eleme turnuvası oynaması gerekiyordu.

Karatsev’i bir başka boyuta taşıyan ise, Dimitrov maçı olacaktı. Dimitrov’un tarzı daha çok Ivan Drago'ya benziyor, kariyerinin başlarında "Baby Fed" takma adını kazanmıştı çünkü Federer gibi, zarif bir pırıltıya sahip ve çok iyi tek el kullanıyor. Kortun diğer tarafında, daha az kararlı, tutkulu bir Karatsev, amansız bir açlıkla, beklenmedik dönüşlerle karşılık veriyordu. Dimitrov, maç sırasında sırt ve karın ağrısı çekiyordu. Bu, galibiyete bir yıldız işareti koyar mı? Hayır! Yine Aslan Karatsev için çok şanslı yaftalarının yapıştırılması demekti. Dimitrov’da olduğu gibi Karatsev içinde koşullar nadiren mükemmeldi.
Karatsev üçüncü tur itibariyle dişli rakiplerle karşılaşacaktı. 8. sıradaki Diego Schwartzman ve 20. sıradaki Felix Auger-Aliassime gibi büyük yetenekleri savuştururken, birçokları şans eseri gibi cümlelerle aşağı çekilmeye çalışıldı.

Bu yılki Avustralya Açık'ın Külkedisi hikayesi haline geldi ve Melbourne Park'ta yarı finallere kalarak tarih kitaplarını yeniden yazarken herkesi şaşırttı. İnanmayanlara rağmen!
Açıkçası finalde kim mutlu sona ulaşırsa en az onun kadar ses getirecek Aslan Karatsev. Ancak ne var ki, bundan sonra yapacakları önem teşkil ediyor. Zira, bir seferlikmiş, şanslıymış algısını temizlemesi zor olacak. Bu olağanüstü savaşçı yılmaz jeneratörü olan sağ kola ömür biçenlere, en iyi senaryoda bile Karatsev’in kariyerinin zirvesinin “etkileyici ama kısa” olacağını söyleyenlere aldırmıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.