2 Aralık 2020 Çarşamba

Kokoskov'un Oyunu

Bu sene Obradovic’in ismini diğerleri kadar fazla duymayabilirsiniz. Ama bu kadar ilgi odağı bir takım sakin bir sezon geçirirse, bilin ki Obra’da gözle görülmeyen hamleler yapıyor.
2020 Temmuz ayında söylentiler gırla giderken, bu söylentiler yerini bir kağıt ve kaleme bırakacaktı. Obradovic yerine gelecek ismi yönetime sunarken, çok da uzaklara gitmeden, yakinen tanıdığı bir isme emanet edecekti takımı. Fenerbahçe Beko’nun yeni baş antrenörü Igor Kokoskov, arama motorlarında en çok aratılan isimlerden olmuştu bile. Evet, muhakkak ki, Obradovic’in yeri dolmayacaktı lakin alelade birine de bırakmıyordu.

Aslında Igor Kokoskov’un hikayesi epey trajik. Geçirdiği trafik kazası ile basketbolculuk kariyeri erken yaşta biten Kokoskov, 24 yaşında başladığı antrenörlük kariyeriyle Yugoslavya basketbol tarihinin en genç antrenörü olmayı başarmıştı.
NBA’de 17 yıl geçiren ve 2000 yılında Alvin Gentry’nin yardımcısı olarak Los Angeles Clippers teknik ekibine katıldı. 2004 yılında Detroit Pistons ile şampiyonluk sevincini yaşadı. 2008’de Phoenix Suns teknik ekibine katıldığında bugünlerin temellerini atmaya başlamıştı. Çünkü dahil olduğu Suns, 2008-09 sezonu öncesi genç Sloven Goran Dragic’i kadrosuna kattı. Steve Nash’in de yer aldığı kadroda Kokoskov, genç Dragic’in gelişiminde önemli rol oynayacaktı. Üstelik bunlarla yetinmeyecekti.

Cleveland Cavaliers ve Orlando Magic teknik ekiplerinde görev yapan Kokoskov, 2015 yılları ile başlayan birliktelikle Quin Snyder’ın yardımcılığına kadar uzanacaktı.
Quin Snyder’ın CSKA Moskova, teknik kadrosunda Avrupa’da yardımcı antrenör olarak görev yaparak deneyim kazanmış bir isim ve Avrupa basketboluna genel anlamda bir yakınlık söz konusu. Bu iki ismin güçleri birleşince farklı düzeyde bir parke savaşları görmemiz an meselesiydi.
Onun yaşadıkları o denli zorlu ve güç işlerdi ki sadece bench’in kenarında oturup talimat vermediği gerçeğini yansıtıyordu.



2015-2018 yılları arasında Utah Jazz‘de yardımcı antrenör olarak görev yapan Kokoskov, 2 Mayıs 2018 günü Phoenix Suns‘ın baş antrenörlük görevine getirildi ve bu unvana erişen ilk Avrupalı koç olmayı başardı. 22 Nisan 2019’da Suns tarafından görevine son verilse de, iki ay geçmeden Sacramento Kings‘de yardımcı antrenör olarak yeni bir göreve başlayacaktı.
NBA’de geçen 17 yıl dışında Avrupa’da da efsane koç Zeljko Obradovic ile çalışma fırsatı yakalayan Kokoskov, 2004 ve 2005 yıllarında Sıbistan-Karadağ milli takımı ile Obradovic’in yardımcılığını yapması kariyerinde başka bir yol ayrımına girmiş olacaktı.

2008 yılına gelindiğinde Gürcistan milli takımının başına geçen ve Gürcistan’ı tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’na götüren, 2017 yılına gelindiğinde ise Slovenya milli takımının başında Avrupa Şampiyonası’nda yenilgisiz şekilde şampiyonluğa ulaştıran yine Kokoskov’dan başkası olamazdı. Bu şampiyonluk, Kokoskov’un antrenörlük kariyerinin en büyük başarısı oldu. Diğer koçlara göre sessiz, sakin ve duruşu net olan bir koçtan kariyerine 40’lı yaşlarında başlamış olmanın avantajını bugünlerde çok net görüyor. Bilhassa, 17 yıllık NBA’de koçluk deneyimi dile kolay!
Son takımı Fenerbahçe Beko’da ise işler pek yolunda gidiyor mu soruları daha çok yankılanmaya başladı.

Euroleague'in üçte birlik bölümü tamamlanırken sezona ilk sekize girme hesaplarıyla bench koltuklarını tekmeliyor. Lig’de işler hiç fena sayılmaz. Lakin, bu daha çok iki şampiyonluğun yarattığı doygunluk ve mental yorgunlukla ilgili söylenen bir şeydir ama takım da eski takım mı? Bütün oyuncuları motive olsalar dahi, bu defa çok daha zor bir yolu aşmaları gerekecek.
Ve eğer şu anki takım, sürekli kıyaslandığı 2020 takımı gibi dramayla dolu, sonu hüsran bir hikayeye sürüklenmeyecekse bu, sıradan insan egosuyla süperyıldız yeteneklerini birleştirmeyi becermiş, bu yönden ayrıca “özel” adamların varlığı sayesinde olacak. Sezon içerisinde Jan Vesly’nin her zamanki işlerinden, Ali Muhammed’ın savunmaya yaptığı etkiden, Nando de Colo’un organizatörlüğünden bahsedilirken Kokoskov’un ismini diğerleri kadar fazla duymayabilirsiniz. Sadece biraz zaman.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.