"Futbol istatistikleri mini eteğe benzer. Birçok şeyi gösterir ancak asıl merak edileni göstermez..." demişti ünlü bir İskoç teknik adamı. Evet, aklınıza hemen Sir Alex Ferguson geliyor. Bu sözlerde ta kendisine ait.
Doğrudur, çünkü maç esnasında detayı göremezsiniz. O an saniyelik anlar aklınızda bir kare olarak kalır ve biter. İşimize geldiği gibi algılamak isteriz.
Kader makinesinin çarkları bazen farklı şekilde işleyebiliyor. Aslında futbolda bu tip konuşmalar sıradan gibi görünse de mutfağında işleyiş farklı... Azerbaycan'ın spor ikonu olarak adlandırılan Tofiq, kimilerine göre Tevfik Bahramov'un tarihe geçen kaderi!
Futbol döneminin pek de parlak geçmeyen yine de 1940'lı yılların Sovyet Birliği zamanında yani Spartak Moskova takımında oynamış, kısa süren beraberlik Sovyetlerin bir diğer takımı FC Neftyanik Ufa ile birleştirmiştir.
Bir türlü istenileni veremeyen Bahramov o dönem ki Sovyet Rejimi onunda hayatına mal olmuştur. Başka bir takıma transfer olmasını engelleyen ve bir de bunların üzerine ayak bileğindeki sakatlık üzerine tuz biber olmuştu.
Bilakis bu dezavantaj silsileleri gibi görünse de avantaja çevirmek için fırsat kollayacaktı.
Sakatlık sahadan uzak tutamadı belki ama ayağına top değmeden "keskin" gözleri sayesinde hakemliğe göz kırpacaktı. Aydınlık çağını futbolculuk hayatında yaşayamadıysa da hakemlik dönemi biçilmiş kaftandı. Dünya platformunda kendini ispatlayan, uluslararası organizasyonlar da görev alan Bahramov'un asıl hikayesine şimdi parantez açabilirsiniz.
1964 yılı itibariyle FIFA'dan özel resmi FIFA kokartlı hakemleri içerisinde yer aldı. Verdiği kararlardan asla tereddütte düşmeyen, ona göre net kararlar veren ve sahaya keyif veren maçların altında imzası olan kişiydi. Tartışmasız katı ve disiplinli duruşuyla o keyifli anlara "dur" da diyebiliyordu.
Tevfik Bahramov asıl çıkışını 1966 yılındaki o zamanki adıyla Batı Almanya ve İngiltere Dünya Kupası finali ile yapmıştı. Elbette kimilerine göre çıkıştı bu!
Batı Almanya ile normal süresi 2-2 biten maçta İngiltere uzatmalarda gülen taraftı. Aynı zamanda Dünya Kupasında ilklerin gecesiydi. Direkten seken top çizgi üzerinden tekrar oyun alanına geri düşmüştü. Ve Azeri hakem Tevfik Bahramov İngilizlerin lehine golü vermişti.
Hemen arkasından 119. dakika da golü atan yine Geoff Hurst ile birlikte skoru 4-2 yapmışlardı.
Ve tarih sadece İngilizleri yazmayacaktı. Hem Alman basını maçın kahramanı "Rus yan hakem" olarak yazacaktı hem de Azeriler "Wembley Golü" olarak tarihe not düşeceklerdi. Futbol tarihinin belki de en ünlü yan hakemi unvanı halen daha ona ait adına heykeller dikilen, stadyuma ismi verilen biriydi o. Aynı zamanda "Wembley Golü" adı altında da methiyeler yazılan isimdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.