Tavırları ve sitemlerini hiçbir zaman söylemekten çekinmeyen ve kadın bisikletinin sorunlarını büyük mecralara taşımada engel tanımayan isimler günden güne çoğalıyor. Gururlanmamak elde değil.
Henüz daha bisiklet değil, yolda yürürken bile çektiğimiz problemleri çözmekte sancılar yaşarken bunu spora taşımak devrim niteliğinde.
Bu savaşı verenlerden biri de Finlandiyalı bisikletçi Pia Sundstedt, artık eskisi gibi bisiklet üzerinde olmasa da bisiklet adına düzenlenen/düzenleyen özel organizasyonların başını çeken isim olmayı başarıyor.
Kadının hakkını sadece kendi ülkesi veya Avrupalı sporcular için değil de özellikle Orta Doğu'daki kadınların hakları için değeri ölçülemez kazanımlar yapmıştır. Yapmaya da devam ediyor.
Bununla yetinmeyip Katar Bisiklet Federasyonu ile anlaşma sağlamıştır. Kadının gözünün içine dahi bakmayan Orta Doğunun petrol şeyhlerine kendini dinletebilmek; bundan daha büyük mücadele olabilir mi?
Evet, Finli Pia 2016 Dünya Şampiyonasına katılacak Katar odaklı kadın takımı kurma projesinin mimarı. Aynı zamanda tek amacın kadın bisikletinin olmadığı, kadın haklarının da savunuculuğunun da hazırlıklarına ara vermeden devam ediyor.
Emsali az bulunur olunca önce idrak etmek daha sonra da ayakta alkışlamak uzun sürüyor.
Değişim ve gelişim için zaman ayıran gözü kapalı kadınlar sadece iki elin parmakları kadar değil. 2014 yılında Amerika'da kurulan Women's Cycling Association'da da kadın ve kadın bisikleti açısından temel atma projeleri gerçekleşiyor.
En başında da Afganlı kadınlar içindir hiç şüphesiz! En büyük öncülerinden Shannon Galpin; Afganistanlı Milli Takımına desteği için özel çalışma başlatıldı.
Orta Doğuya yapılan atılımlar tek taraflı değil. En can alıcı kısmı da özellikle Afganlı kadınların istekleri, yardım eli uzatılmış kadınların ellerine sıkı sıkı tutunmaları. Böylece bisiklet; bisiklet aracılığıyla kadının hakkı ve eşitliği için yapılan çalışmalar sayesinde kadınların problemleri dinlenip, çözüm üretilmeye çalışıyor.
Hazır yolumuzu Afganistana çevirmişken Salma Kakar'dan söz etmemek büyük yanlış olurdu. Daha 18'ine yeni adım atmışken, iki teker üzerinde devrim yaratıyor.
Afganistan'da kadınların pencereden bakmasına yanlış gözle bakılıyorken sesini tüm dünyaya duyurmuş bir kız çocuğuna değiniyorum.
Afgan milli takımında pedalını çeviren Salma Kakar profesyonelliğini ve azmini konuşmaya saatlerimiz yetmez.
Salma Kakar'ın bir isteği daha var. Önce Kabil'de sonra dünya da bisiklet süren genç kadınların sayısının artmasını diliyor.
Bu durumda alternetif düşüncesi olan "herkes" görüşlerini paylaşıp sesi olmalıyız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.