Anlaşılan, İrlandalılar yarı şaka bir algıyla İngilizleri ciddiye almadılar ama yaptıkları sporu derinden uygulama çabasıyla vazgeçmediler de. Ve bu çok önemliydi. Bilhassa günümüz koşullarına bakacak olursak! Çünkü, inanarak odaklanmak ve onu "futbol" olarak değil de "Gal Futbolu" olarak piyasaya sürdüler.
Yahu sen neyden bahsediyorsun diyecek olanlara, telaş yok. Lütfen yazıyı sonuna kadar okuyunuz. Taparcasına oynanan futbol; üzüyor, sevindiriyor, deşarj ediyor (en azından belli bir yüzdeyi) sanki sevgiliye vurulmuşcasına tutkuyla bağlanıyoruz. Dünyanın neresinde olursanız olun. İrlanda'da bile.
Bu nokta da ayrıştıkları küçük bir ayrıntı var. Futbola benzer "Gal Futbolu" olarak adlandırdıkları sporla kendilerine münhasır futbollarıyla karşımıza hazır bir şekilde çıkıyorlar.
Öyle ki ülkede Gal Futbolu, futboldan çok daha fazla gelişmiştir. Yerini kaptırmaya da hiç niyeti yok. Çünkü "GAA" (Gal Atletik Birliği) adı altında federasyonlarının var olmasıyla bakış açılarının ciddiyetini açıklıyor. Daha fazla laf ebeliği yapmadan kısaca Gal Futboluna giriş yapıyorum.
2 takım ve 15'er oyuncudan oluşan, sertliğiyle Rugby'e, stiliyle futbol karışımı bir spor. Aynı zamanda bir takımın sahadaki oyuncu sayısı kadar da yedek oyuncu bulundurabilir. Futboldaki gibi yedek değiştirme sayısına kısıtlama getirilmiş; en fazla 5 kişi değiştirme hakkına sahiptir takımlar.
"H" harfi şeklindeki kalesiyle; altından gol atılırsa, ağlarla buluşursa 3 puan, üzerinden gol olursa 1 puan yazılır. Farklılığı ise; topu klasik futbol gibi değil de, yerde sürülebilir, havaya atılabilir, ellerindeki sopayla elle tutulabilir, bir futboldan söz etmekteyim.
Böyle anlatılınca zevk vermediğine eminim. İzlemek tabii ki de farklı perspektifle bakmaya yarıyor. Bunun için Dublin, Galway sınırları içerisinde izlediğinizde sıradışı bir tat bırakacaktır. İrlanda'da futboldan daha çok izleyici çeken spor olayıdır bu noktada.
Bir takım önyargılarla hareketlendiği aşikar. Geriye dönüp bakıldığında Amerikan Futbolu gibi, Rugby gibi keza Gal Futbolu İngilizlerin baba sporu "Futbola" bir başkaldırı esasında.
Ne kadar başarılı oldukları tartışma konusu. Oynayan ve izleyicinin ulaştığı doruk noktası ortadayken pek de tartışma konusu kalmıyor (Her ne kadar biz bilemesek de!).
O denli empoze olmuşlar ki "Gal Futbolunu" milli sporları olarak kabul etmişler. İngilizler tarafından hasbelkader ortaya çıktı tezleri çürür nitelikte. Çünkü İrlandalılar bu sporu apolet olarak eklemişlerdi çoktan (1888'den beri)...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.