19 Temmuz 2018 Perşembe

Dünya Kupası Bittiyse, Fransa'ya Yolculuk


Fransa Bisiklet Turu bu yıl Temmuz ayının takviminde en çekici yarışı sayılmaz. Biraz daha açarsak… Her sene ortalama olarak üç milyar seyirci tarafından takip edilen Tour de France, temmuzun sahibi gibidir, bir nevi.
Lakin o yıl bu yıl hiç değil. Bilakis Dünya Kupasına denk geliyor diye başlangıç haftasını yedi gün erteleyerek nefesler tutulacak.

Chris Froome gelebilir, gelecek, geldi. Son birkaç haftadır bisiklet dünyasının dilinden düşmeyen cümleler bunlar. Bisikletin gelmiş geçmiş en büyük ve en eski spor organizasyonu son dokuz aydır doping davası ile baş ederken, aklandı. Yıllardır beklediğimiz an geldi, bir süperstar bu yollarda pedallayacak. Ve üstelik bu sefer sarı mayosuyla tarihe geçerek…

Diğer rakipleriyle arasındaki farkı iyiden iyiye açan Froome, 3. Tour de France zaferini garantilemiş durumda. Bu grafiği yukarıya çıkartan 5. Bisikletçi olarak, genel klasmanda da şampiyonluk yaşarsa keza Fransa Bisiklet Turunu en çok kazananlar arasına adına yazdıracak.
Bu yılı farklı kılan ise, Fransa’nın batısından başlayan güzellikler ülkeyi saat yönünden çevreleyerek üç haftalık gecikmeli programla noktalayacak olması!



Son yılların her ne kadar en kısa turu gibi görünse de en zorlu parkurlar arasında listeye adını yazdırır. Şimdi hazır Fransızlar Dünya Kupasını kazanmışken sokaklar, organizasyon daha bi cazibeli olacağı kesin. Yani kısacası Fransa’da bir bayram havası söz konusu.
Bir takım hegomanyalara da “dur” diyebilecek mi, bu yıl merak konularından… Greipel, Cavendish veya Kittel gibi sprintlerin son noktayı koymaları için takım arkadaşlarından ne denli yardım gelecek?

Evet, Froome’un dopingle çalkantısı gündemi epey oyalarken, geçen yıl yaptığı hareketle diskalifiye olan Peter Sagan’ı da unutmamak gerek. Bisiklet dünyasının hınzır ve en büyük yıldızlarından, yeşil mayonun da favorilerinden…
Pireneler’deki hız tutkunları için de ayrı bir etap olacak. Bu rotada bol miktarda dinamikler mevcutken, sonucunda etkileyecek.

Acı çekmeden, mücadele etmeden hiçbir şey kazanılmıyor. Ama bazen acı çekseniz de mücadele etseniz de kazanamıyorsunuz. Tour de France bu algıyı kırmanın en acılı olanından… Kazanırsanız, dünyanın spor gündemine düşmeniz işten bile değil. Her neyse konumuz dünya kupasından sıyrılan, bol çekişmeli Tour de France!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.