5 Temmuz 2018 Perşembe

Bu İşte Bir “FairPlay” Ruhu Var


Aslında her şey tam olarak da 2002 yazının tılsımı ile başladı diyebiliriz. Nasıl mı? 2002 Dünya Kupası Türkler için ayrı bir anlam taşıyordu vesselam. Kabul! Hiçbir ülke bizden bu başarıyı beklemiyordu. Hatta biz bile. Ancak biz ne derece kötü de olsak takımına laf ettirmeyen bir ülke olduğumuz için gerçeklerle de yüzleşmekten çekindik ya da işimize öyle geldi demek daha gerçekçi olacak.

Türk futbol tarihi görmezden geldikçe yakınımızdan geçen takımlar birer birer basamak atlıyordu. Rastalı, gözlüklü, kendine has tarzı ile 2002’de Türkiye karşısına çıkan takımın kaptanı, turnuvanın en renkli hocalarından Aliou Cisse için Senegal’i sil baştan bir takıma çevirmişti.
Bir diğer standart dışı ülke ise şüphesiz Japonya…

Çocukluğu sabahları okula gitmeden Tsubasa’yı izleyerek geçen bir nesil olarak Japonya’nın o zamandan bu sürece kadar geliştirmiş olduğunun farkındayız. Ama aradan geçen yıllarda futbol çok değişti. Asya kıtasında sadece paranın konuştuğu bir ülke dışına çıkmıştı bile. İşte bahsi geçen bu ülke futbol tedrisatından geçerken, teknoloji ve yeni sistemler farklı yollar çizecekti.


2018 Dünya Kupası H grubunda Polonya dışında diğer üç ülkenin sıralamaları son maçlara kalmıştı. Bir nevi ölüm kalım savaşına dönüşen maçlarda atılan gollerden çok “FairPlay” rakamlarına takıldılar.
Japonya ile Senegal'in hem puanları, hem de attıkları ve yedikleri gol sayıları aynı olunca fair play rakamlarına bakıldı. Senegal, Japonya'ya göre daha fazla sarı kart gördüğü için turnuvaya veda etti ve Japonya grubu ikinci sırada bitirerek bir üst tura yükseldi. Gruptaki üç maçı Senegal 6, Japonya 4 sarı kartla tamamladı.

Tüm mesele bundan mütevellit olup “VAR”dan sonra yeni akımlara futbol kendini teslim etmişti. Aslında aynı puanda olan iki takım günümüz Türkçesi ile disiplin tablosundan sınıfta kalmıştı. Bu durum Dünya Kupalarında bir ilkti. Ve bundan sonrasına epey bir tartışma konusu bıraktığı kesin. 2002 yılının bize bıraktığı hikaye çok başkaydı, Türkiye’yi dünya üçüncülüğüne taşımıştı o grup.

16 yıl sonra Asya kıtası kendi grubunun puan tablosuna farklı bir perspektif ile müdahale edecekti. Burada romantikleşip kağıt üstünde güçlü olan Senegal renkli bir hava katarak eğlenceli futbol cümlesini tekrardan yazdıracaktı. Zamanında Fransa’da oynayan takımı dağılmış durumda olsalar da Japonya’nın yaslanmış futboluna soluk getirecekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.