30 Mayıs 2018 Çarşamba

Yeni Fenomen; Luka Doncic


Hadi bir şampiyonluk hikayesi anlatın, hatta başarı hikayesi de olabilir. Yinede yola çıkış amacına sapmadan ben şampiyondan söz etmek isterim.
20 Mayıs pazar gece saatlerinde düşen bir haber; kuşkusuz herkesi ilgilendirmeyen, evrensellikten olabildiğince uzak bir haber… Aslında insanlar futbolla öyle yoğrulmuş ki evrensellik anlayışı alt üst olmuş durumda. Yeni bir yeteneğe Euroleague kupasını ve tabi istisnasız MVP ödülünü takdim ediyor.
Yeni yetenek derken geçici bir sürelik değil! Ucu açık bir çocuk!

Parkelerde büyümüş bir çocuk. Slovenya’nın köklü ve eski oyuncularından Sasa Doncic’in oğlu, Luka Doncic. Avrupa basketbolunun en umut verici genç yeteneklerinden biri ve kuşağının en iyi uluslararası oyuncularından…
Top kontrolü, isabetli pasları ve şutlarıyla daha çok küçükken farkını ortaya koydu. Öyle ki Doncic’in Avrupa’nın dev kulüplerinin dikkatini çekmesi pek de uzun sürmedi.

Babasının basketbol hamurundan gelmesi, doğal olarak Luka’nın da kariyer çizelgesini çizmişti. Basketbola 7 yaşlarındayken Mirana Jarca ilkokulunda başlasa da, babasının değişimi onuda etkiledi. Slovenya basketbolunun, Union Olimpija alt yapısında basketbola daha ciddi bir şekilde devam eden Doncic, yaşıtlarına göre epey sıradışı bir tarzı vardı. Dolayısıyla kendinden büyük jenerasyonla antrenmanlara çıkması öngörülecekti.




Durum bundan mütevellit olacak ki, Doncic’in diğer isimlerden sıyrılması çocuk yaşta cevherinin keşfedilmesi şimdilerin MVP’si olması çok sıradan karşılanacak. En azından basketbol camiasını takip edenler için!
İlk çılgın istatistiklerini bundan tam 6 yıl önce U13 organizasyonun finalinde 54 sayı 11 ribaund ve 10 asistle triple-double cv’sine yazdıracaktı. O günlerden gelecek olan bir geleneği “Turnuvanın en Değerli Oyuncusu” unvanını sıradan bir şeymiş gibi göstermesi ve alışkanlık haline getirmesi ruhuna işlemişti.

Onun olağanüstü performansından sonra birçok teklif aldı ve son kararını, çoğu oyuncunun rüyası, Real Madrid oldu. Daha sonra verilen fırsatları lehine çeviren Doncic ilk 5’te kendine yer edinmesi çok da zor olmadı. Öyle ki Luka’nın bu gelişimiyle onsuz bir ilk 5 hayal edemeyen Madrid’liler var!
2018 sezonunu da Real Madrid takımıyla Euroleague şampiyonluğu ve şaşmaz MVP ödülünü alarak geleceğine mühim bir referans ekleyeceği şüphesiz.

Hadi bir şampiyonluk hikayesi anlatın, hatta başarı hikayesi de olabilir de demiştim, cümleye başlarken, Doncic, Avrupa basketbolunun umut veren ve uluslararası arenada kuşağının en yetenekli ismi olarak kabul edildi bile.
Fiziki yapısı, oyun görüşü, alan okuması, zekasıyla yaptığı savunma ve yetenekleriyle oynadığı hücum… O bir şampiyon ve sürekli yeni şeyler öğrenerek hikayesine yeni sözcükler yazmak istiyor. Son derece haklı yeni fenomen Luka Doncic…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.