10 Şubat 2017 Cuma

Bir Sörf Tahtası, Çokça Fotoğraf ve Mike Coots...

Devasa dalgalar, vahşi köpek balığı ve bunlar içinde kaybolmuş, çılgın bir sörfçü... Çılgın kelimesini hiç de mecazi anlamda söylemediğime birazdan hak vereceksiniz.
Sörf'ün ana vatanı Pasifik Kıyıları olarak bilinse de, Avustralya, Fransa, İspanya hatta İrlanda'ya kadar uzanarak şeklini buluyor. Zira bu sınırları daha da genişleten bir isim daha var. Mike Coots, sörf ile adeta bütünleşmiş, dalgalarla hayat bulmuş aynı zamanda neredeyse hayatına mal olacak derecede bağımlı!

1997 yıllında Kavai sahilinde sörf tahtasıyla yeni keşifler icra ederken, köpek balığı saldırısına uğrar. Aldığı ağır darbe sonucunda ölümünde kıyısından döner. Pes etmek lügatında hiç bir zaman yer bulmamışken, doktorun önerisiyle ayağına protez bacak yapılmasına karar verilir.
Sağ bacağı ile gün geçtikçe iyiye giden ilişkisini ve ölümün eşiğinden geçtikten sonra sörfe, dalgalara ve sonsuz gökyüzüne dönmeyi başaracaktı, Mike Coots!

Öyle sanıyorum ki Coots, sörf tarihinde eşi benzeri nadir olan biri değil! Ancak bu spora olan bağlılığını ve tutkusunu sadece tahtasının üzerinde idame etmekle kalmamış, "anları" fotoğraflayarak sosyal medyaya inceden bir mesaj göndermek üzere harekete geçecekti.



Her şey tam da sağ bacağını kaybettiği ve sörften ayrı kaldığı günlerle başlayacaktı. Sörfle ilgili akıllara durgunluk veren (çoğunlukla sörf), hayatının bundan sonraki perdesini fotoğrafçılıktan kazanmanın hiç de fena bir fikir olmadığına varıyor. 
Aslında sörf başlı başlına meşakkatli ve adrenalin dolu bir spor iken aynı zamanda fotoğraflamak, endorfini en üst seviyeye çıkartıyor.

Şu günlerde sosyal ve dijital medyanın kölesi olmuşken, farklı açıdan bakabilenler sıyrılıyor. Mike Coots, yaz aylarını özlediğimiz şu günlerde, bunu bir nebze de olsa çözecek kıvamda! 
Esasında Coots'un pek çok amacı var ve bize en iyi hissettirdiği sörfün; düşündüğümüzden daha yakın olduğu...
Bunların yanına ilaveten Amerika'da veya Avustralya'da şık bir restoranda tabağı süsleyen balık menüsü veya sıra dışı olarak Çin'de banliyö bir mahallede yenen balık çorbasına malzeme olan köpek balıkları için aktivist bir mücadele başlatmış durumda. Ve ciddi anlamda bu konuda yapıcı işler de yapıyor. 

Mike, saldırıdan önce onların hayatlarına bu denli müdahil olduğumuzun farkında değildim diyor, lakin sonrasında 18 yıla aşkın ve de hala eğitim görüyor.
Mike Coots'u düşününce hayatının depresyona sürüklendiğini düşünenler olabilir. O halde Coots'un sözleriyle dalgalara teslim olalım. "Sudan uzakta durmak zorunda olmak benim için en zor kısmıydı."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.