23 Aralık 2016 Cuma

Ya Ya Ya Şa Şa Şa... Tractor Sazi Tebrizi

Açıkçası doğru sandığımız yanlışlar için bir yenisini eklemişken geçen sabah öğrendiğim engin bilgiler sayesinde törpülemeye başladım.Türkiye'de en fazla taraftar sayısı ne Galatasaray ne Fenerbahçe ne de herhangi bir süper lig takımı.
Bunu duyduğumda bende inanamamıştım. Çünkü yabancı müzik yapan radyo programında, dinleyicilere "futbol" dersi veriliyordu. Üstelik sabah sabah..
İşi önce gır gıra vuruyorlar diye önemsemesemde bir taraftan merak beni içine çekiyordu. Sonrası malumunuz...

İran'ın Doğu Azerbeycan eyaletinin başkenti olarak bilinen Tebriz'den bir takım, yani Türkiye topraklarının biraz dışına taşarak Traktör Sazi FC kulübü olarak zuhur ediyor. İran'daki Türk halkının alameti farikası olan ve hemen her maçını yaklaşık 80 bin seyirci ortalamasıyla ayrı bir konu başlığı! Aslında temelinde de, İran'daki en büyük traktör fabrikasının Tebriz'de olmasından kaynaklanıyor. 

Çalışanların kurduğu bir takım olarak doğuyor ve büyümeleri bundan mütevellit gelişiyor! İran'ın Barcelona'sına karşılık gelmekle beraber yaptıkları pan-türkist sloganlarıyla ne polisin ne de karşıt düşüncenin müdahalesine uğruyor. Bir türlü sağlanamayan güvenlik!



Dopdolu stadın her bir taraftarı Azerbeycan'ı değil, Türkiye'ye sempati duyuyorlar ve kendilerini Azeri olarak değil de Türklüğün buradaki müsebbibi olarak gösteriyorlar. Yaklaşık 15 yıl önce 1. Lige düşmelerine rağmen 2009 sezonuyla İran Şampiyonlar Ligine girmeye başarmış durumdalar. Bu sebepten ötürü 2009-2010 sezonunda İran Şampiyonlar Ligi seyirci rekorunu egale etmişlerdi. 

Traktör Sazi takımının bir de sosyal boyutu var. Doğu Azrbeycan malumunuz İran'ın işgali altında, bu topraklarda İran Süper Liginin fazlasıyla üstünde taraftar topluluğuna sahip Türkçü kulüp olarak doğmuş, sadece futbol oynamayan Traktör Sazi bir nevi Türklerin sahadaki ordusu, güvenlik kalkanı görevini sağlayan bir takım olgusunda. 
Bu durum İran'ın diğer şehirlerinden tepki çekmesine sebep olabiliyor. Tıpkı "Katalonya İspanya değildir" diyen Barcelona gibi...

Tribünlerde binlerce kişi "Ne Mutlu Türküm Diyene" pankartları açması gibi... İstiklal ve Persepolis maçlarının gergin geçmesi gibi... Bir de meşhur tezahüratları kulağımızda hala: "Yel yatar tufan yatar yatmaz Tractor bayrağı!"
Bir noktayı da es geçmemek adına İran en az Türkiye gibi futbol ülkesi, FIFA sıralamasında dünya 40.'ncısı Türkiye 52.'ncisi!
Aynı zamanda Dünya Kupalarının müdavimi! Bizler Avrupa kupalarında gruptan çıkma hesapları yaparken, İran Asya kupalarında liderlik mücadelesine düşmüştü. Yine de bu ikilemlerden sıyrılan Tractor Sazi Tebrizi takımını ayıran kendilerine münhasır olmaları...!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.