13 Aralık 2016 Salı

Bir Zamanlar Zonguldak, Kömürspor...

Adalet hiç bir yerde tecelli etmediği gibi futbolda da hakimiyetini kanıtlar nitelikte. Küçücük bir çocuktum ve o sıralarda ofsayt kelimesinin mantığını idrak etmekle meşguldüm. Her terimi karmaşıklaştırmak olduğu için "ofsayt" futbolun kanayan yarası haline geldi. Ama benim için o yaşlarda anlam veremediğim bir ikilem vardı. 

Aristokrasi futbolu ve işçi sınıfı futbolu! Bana öğretilen; futbol futboldur. Altında başka mana aranmamalı! 
Zira aradan yıllar geçti, bu kadar belirgin değil belki ama halen daha devam bir tartışma konusu. Gösterilen en büyük örnekleri de Liverpool hiç şüphesiz, hemen ardından Borussia Dortmund ve Schalke takımları akıllara geliyor. İşin aslı hemen unvanlarının hem de oynadıkları futbolun hakkını veriyorlar... 
Uluslararası arena da daha net bir şekilde istediklerini, muhalif oldukları konuları açıklılık ile dile getiriyorlar.



Ülkemiz adına bakıldığında Zonguldakspor tam kıvamında bir emsal taşıyor. Şimdilerde isimleri Zonguldak Kömürspor olarak 2. lig de top koşturuyor olsalar da temelleri yakın döneme (Zonguldakspor 1966 yılında kurulmuştu.) 1986 yılına dayanan Kömürspor'un, istikrar durumu da epey şaşırtıcı!
Bölgesel Amatör Lig de oynarken yükselen ve istekli grafik sergileyip 3. lige terfi ettiler. Aradan 2 yıl geçtikten sonra ise rakiplerine üstünlük kurarak 2. lig de top cambazlığı yapmaya başladılar. Fakat Kömürspor'u daha "örnek profil" olarak gösteren durumlar zinciri farklı... Tabi bu hususta kime göre neye göre diye sormak da gerekir. 

Yaklaşık 14 bin kapasiteli statlarına maç başına 10 bine yakın seyirci akını oluyor. Futbol için epey az gibi görünse de Türkiye koşullarında çok iyi bir rakam, üstelik alt ligler seviyesinde! Son yıllarda gelişen "passolig" uygulaması, taraftara kesilen cezalar var olduğu sürece maça gelen seyirci sayısı yedi binleri zorlamaz duruma gelir, doğal olarak!
Ya da birileri gerçekten gelmesini istemiyor. 
Kömürspor'un; Ultras Elmas ve Genç Zonguldaklılar olarak iki baskın taraftar grubu var ve ev sahibi oldukları her maçta tribünlerde boş yer bulmak imkansız!

Süper Lig'de oynanan maçlarda 8500 civarında bir tespit yapılmışken. Yeni yapılan statları içinde çalışma yapanlar teknik heyetin bir kısmından birkaçı var. 
Spor Toto 2. Lig Beyaz Grupta mücadelesini sürdüren Kömürspor, yine aynı grupta yer alan Amed deplasmanında takımlarını yalnız bırakmayan onurlu taraftar grubundan bahsetmeden olmaz. Büyük bir algı olarak gösterilen bu durumlar silsilesi örnek davranış olarak geri döndü.

Siyeseti yerin dibine batıran hem Kömürsporlular hem de Amed Sporlular fair-play ruhunu canlandırmayı başaracaklar! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.