11 Kasım 2016 Cuma

Temiz Ayaklar... Calciopoli...

Şimdilerde İtalya denilince akla pizzası, oldukça karizmatik erkekleri, tasarımları ve saymakla bitmeyecekleri şöhretleri geliyor. Haksızlık etmeden, turistik bir ülke olduğunu es geçmemek gerek . Tebdili mekanda ferahlık uzun sürmeyecekti. Yani Torino için…
Ve birkaç şehri için daha… Bilhassa son yıllarda  Milan’ın, Inter’in yokluğunda İtalyan kulüpleri arasında en başarılılardan biri olan Juventus 2006 yılında şike iddiası ile deyim yerindeyse futbol depremi yaşandı. Çünkü sadece İtalya için değil, uluslararası alanda da ilkler yaşanacaktı.
Sadece Juventus değil, İtalyan futbolu ciddi anlamda prestij kaybı yaşamış ve bir daha toparlanması yıllarını alacaktı. Dürüst olmak gerekirse en ağır darbeyi alan Juventus sağlam adımlarla yükselişe geçecekti. Geçmeye devam ediyor.

Peki nereden çıktı bu şike davası? Calciopoli skandallarının hemen arkasından Juventus’un şampiyonluklar, başarılarla dolu geçmişinin gölgede kalması ve eski itibarını kaybetmesine sebebiyet veren olaylar zincirinin temelinde yatan Calciopoli davasından başkası olmayacaktı. Her şey tesadüfen başlayan polis-medya kovalamacasının sonucunda başladı. Devamındaki süreçte polis “Temiz Ayaklar Operasyonu” olarak sürdürdü.


Büyük bir soruşturma neticesinde sadece Juventus yara almamıştır. Ya da Juventus kadar çalkantılı olmayacaktı. Milan ve Fiorentina gibi dev kulüplerin yer aldığı; maçların sonucu için hakemlerle anlaştıklarına dair bir davaydı bu. Bu yolda Juventus’un direkt olarak bir alt lig (Serie B’ye) düşürülmüş ve -9 puandan başlatılmasına karar verilmişti. 2005 ve 2006 yıllarındaki unvanları, şampiyonlukları geri alındı.

UEFA’da cezasını kesecekti ve iki yıl boyunca men edilmesine karar vermişlerdi bile! Milan, Fiorentina gibi takımların sadece (-) puanlarla başlaması uygun görüldü. Şimdi bu kadar üst seviyedeki kulüplere ceza verilir mi? Evet. Üstelik ilk olacaktı. Tabi takımlar bu denli ciddi cezalar alırken, esas kişiler yani yöneticiler ve hakemler men cezalarını alacaktılar.


Futbol bu kadar kirli bir oyun olmuş, spor endüstrisinin ağına düşmüşken, geçmişe dönmeyi borç bilmeliyiz. Son zamanlarda UEFA ‘da yaşanan skandallar, menajer + futbol ilişkilerindeki tiki takalar vesaire vesaire… Hatırlatalım! İtalya Serie A’da ne Roma’nın ne Inter’in ne de Milan’ın esamesi okunmuyorken Juventus yeşil sahaları silip süpürüyordu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.