18 Kasım 2016 Cuma

Hırs: Marina Maljkovic

Rüzgar misali bir amaç uğruna savrulmaktan “ben ne yapıyorum” sorusunu sorana kadar yıllar yıllar geçmiş oluyor. Bunun sonucunda asıl olmamız gereken yerde olacağımız gemiyi kaçırmış oluyoruz. Zira bu durum sporcular için rüzgârdan çok tufan etkisi yaratabiliyor. O zamanlamayı ayarlanmadığı takdirde sıradan bir sporcunun ötesine geçemiyor.

Hiçbir hırsın ve başarının beklenmediği bir ortamda, hayal kurmak imkansız. Ancak en sevdiklerimizden; imkansızı gerçeğe dönüştürebilenleri hayranlıkla izlemek! Kendini izleten ender kadın basketbolculardan, en doğrusu antrenörlerden Marina Maljkovic…
Yüzündeki hırs ve heyecan ders olarak okutulsa “hayır” demeyiz. Denmemeli! Çünkü yeterince bastırılan kadınların en azından paradigma olarak önümüze sunulmalı, ateşlemeli! O isimlerden biri Marina Maljkovic.


Fransa’nın Abeilles de Rueil takımının genç kızlar kategorisinde oynarken asistan koçluk görevi omuzlarında hiç de ağırlık etkisi yaratmayacaktı. Kendisinin saha içi mi yoksa saha kenarı tarafında mı olacağını gözüne kestirmişti. Hem takımda oynayarak oyunun içindeydi hem de dışarıdan gözlemleme mertebesine ulaşacaktı.

Bu istekler Maljkovic’i karşılıksız bırakmayacaktı. Sırbistan’ın 3. Lig takımlarından KK Usce’nin başına getirilerek (kısa sürede asistan koçlukta terfisini alarak) kafasında oluşturduğu planları işletecekti. 3. Lig takımını fire vermeden iki yıl içinde 1. Lige çıkarıp, iddiası olan bir takıma dönüştürdü. Tek başına takımlarını değil, kendisini de!
Asıl sorun dışarıdaki zafere kolay yoldan ulaşmaya çalışan takımlardaydı. Maljkovic ilk keşfeden ilk hamlesini yapmıştı bile. ZKK Hemofarm takımı vakit ve nakit kaybetmeden transferi gerçekleştirmişti. Bilakis burada da Sırbistan’da elde edilebilecek bütün başarıları yastık altı yapacaktı.

Hedeflerinin daha da büyüten Marina Maljkovic şöhretiyle nam salmış Partizan takımına imzayı atacaktı. Pek tabi ki kadın takımına. Kendini kadın sporuna adamış olduğunu Partizan takımıyla ispatlayacaktı. Kısaca Sırbistan kariyerini açıklamak gerekirse; lig şampiyonluğu yaşadığı takımların arkasında hep “yılın koçu” unvanı olacaktı. Ve daha sonra dışarıya açıldı. Aslında çok da yabancısı olmadığı Fransa’ya uzandı. Lyon’a… 2011 yılı itibariyle Sırbistan Milli Takımın başında, 2015 Avrupa Kadınlar Basketbol şampiyonu yapacaktı.
Üstelik bu Sırbistan tarihinde de bir ilk olacaktı. Son sezonda da takımının başına “acil” koç arayan Galatasaray, Maljkovic’in kapısını çalacaktı. İşin aslı uyuyan bir takımı uyandıracaktı 35 yaşındaki Marina Maljkovic!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.