16 Ağustos 2016 Salı

Pas Shankly, Kurtaran Hope Solo!

Neden her çocuk futbolcu olmak ister? Doğrusu her erkek çocuğunun mühim sınavıdır futbol! Hadi futbol yolunda büyük yolculuğa başladı. Neden her futbolcu forvet pozisyonunda oynamak iççin ter döker. Çünkü futbolun altın kuralı "gol atmaktır" bu kısır döngü içinde döneceğini sanarlar. Kısmen doğruluk payı var. 

Ekranlardaki, tribünleri tıklım tıklım doldurmuş seyirci gol görmek şanındandır. Kimse düşünmez ki şık bir ara pası veya defansın gole giden forvetten topu klas bir hareketle rakipten kapmasını kimse estetik bulmaz. Veyahut kalecinin kurtardığı şutlar... Hayretin bir başka konusu ve tabi ki kadın futbolcular... 
Onlar için bu kadar keskin bir ayırım yok. İlk amaçları fair-play doğrultusunda olmaları. İlginçtir ki, az önce söz ettiklerimizin zıttı bir durum var. 

Hope Solo ismini belki kimilerimiz duymuştur. Amerikalı, milli takım kalecisi. Ancak Solo'yu diğerlerinden ayıran farklı konu başlıkları mevcut. Lisede okurken okul takımının istisnasız forvet oyuncusuydu. Bacakları o kadar süratliydi ki gollerine yetişmek doğal olarak mümkün olmuyordu.



2 yıl aralıksız 109 gol atarak, okul takımının 3 yıl üst üste lig şampiyonluğu ve bir de yanına bonus olarak eyalet şampiyonluğu ekleyerek takımını sırtladı. Tabi bu bir takım oyunuydu!
Ancak düzen değişmeliydi. Sadece onu rahatsız eden bu mevkiye dur diyebilecek tek kişi de kendisinden başka kimse olamazdı. 

Üniversiteye geçince pozisyonu da değişti. Böylece kalesini gole kapayan, en çok kurtarış yapan ve en az gol yiyen kaleci unvanına kısa sürede elde etmeyi başarmıştı. Ve hikayesine böyle başladı Hope Solo. 
Avrupa futbolu gelişen, kalitesi ve itibari ile cezp ediciydi. Futbol değişiyordu. O halde erkek futbolu hegomanyasında kırılmalarda olmalıydı. Oluyordu da... Halen daha bu hakimiyetten vazgeçemeyenlere istinaden, araştırma, bir kaç tutam yenilik ve bunları yaparken çekinmeyen, bu karışımı kişisel beceri şovuyla besleyen Hope Solo buna verilecek en iyi örnek.

Amerika'dan 2004 yılı  itibariyle Göteborg takımına transfer olmasıyla Avrupa kervanına katılanlardan oluverir. Almanların ve İsveçli kadınların "kadın futbolunu" domine eden ülkelerini de unutmadan yoluna devam eder Solo.
Çok vakit eylemeden Fransa'nın Lyon takımında boy gösterir. Bundan 4 yıl sonra ise yolu yine yeniden Amerika çimlerine uzanır. 

Bu arada milli takım filelerini boş bırakmayan Solo, 1054 dakikalık gol yememe serisini Fransızlar karşısında kaybetse de kadın futboluna tarzıyla not düşer. Düşmeye de devam...! Shankly'nin dediği üzere; "futbol basit bir oyundur, karmaşık yapan insanlardır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.