17 Haziran 2016 Cuma

Kimdir Bu Henri Delaunay?

Fransa'ya hoşgeldiniz! 
Futbol şöleni kıvamında olan turnuvaya, holiganların ve terörün karıştığı değil. Seneler önce bir gün Avrupa'da bir futbol turnuvası organizasyon planı ortaya atan Henri Delaunay, Fransa'ya ve Avrupa futboluna ilk kez açık konuştu ve de bu fikri ortaya attı. Bu ancak Delaunay'ın ölümünden sonra düzenlenmeye başladı. Ve şimdi...

Fransa'da Euro 2016 oynanmaya başlandı. Ama oraya gelmemize biraz daha var. Peki kim bu Henri Delaunay ki biz onun sayesinde futbola farklı perspektifle bakıyoruz? Futbolculuk kariyeri ile başlayan ve oldukça kısa süren futbol adamı demek çok daha yakışacaktır. 
Bir tarafını da futbolda bırakan Henri Delaunay kopamaz. Yeşil sahalara ayağındaki futbol topu ile değil, düdüğüyle geri dönüş yapar. 
Beklenmeyen son burada da yakasına yapışır. Yönettiği bir maç esnasında yüzüne aldığı darbe sonucunda yaralanır ve hakemliği de bırakmak zorunda kalır. 



Ama o durmayacaktı, görüşlerini hayata geçirmek adına yeniliklerle karşımıza çıkacaktı. Şimdiki adıyla Fransa Futbol Federasyonunun kurulmasında büyük adımlar atmıştır. 13 yıl süren bu kuruluş sürecinde genel sekreterlik olarak göreve atanır. 
Ve şimdilerde hatta şu dakikalarda Euro 2016 maçlarını izlememizde ki futbol/emek adamıdır. Avrupa Futbol Şampiyonası kurulduğu andan (1954) Delaunay'ın ölümüne kadar olan süreçte de tıpkı Fransa'da olduğu gibi UEFA Genel Sekreterliğini üstlendi.

Günümüze bakış amiyane tabirle hayal satmadı, gerçeklerin farkındaydı. 1960'larda Avrupa'nın bulunduğu durumlardan ötürü Avrupa Kupasına bir kaç ülke dışındakiler katılamaz. İlginçtir ki o zamanki adıyla SSCB yani Rusya kazanır.
Tabi ilk turnuva olması sebebiyle Fransa'da gerçekleşir. Ve bu süreçler beraberinde değişimi getirmiştir. Önce 8'li takım dönemiyle dönüşüm başladı. 1996'ya kadar "Avrupa Futbol Şampiyonası" adıyla oynanan turnuvanın son bulmasıydı. 

Bir parantez açmak da yarar var. Futbolcu isimlerinin formanın arkasında yazıldığı ilk futbol şampiyonası olmuştur. Bunları 16'lı takım dönemi ve son olarak bu yılki Euro 2016 Fransa ile 24'lü takım dönemiyle (15. Avrupa Futbol Şampiyonası) en son ki şeklini aldı. 
Delaunay FIFA'ya, UEFA'ya ve en önemlisi Fransa futboluna verdiği özverili çalışmasının sonucunda şu an Fransa'ya konuk olabiliyoruz. 
Kısacası Avrupa'daki futbol fethinin mimarlarından biridir Henri Delaunay...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.