6 Mayıs 2016 Cuma

Hukuk Bir Yana Futbol Bir Yana; BOSMAN

Bugünkü sporcuların zira futbolcuların fazlasıyla meşhur olduğu bilinir. Kısmen doğruluk payı var. Lakin bir gerçek bir var ki futbolcuların diğer sporculara nazaran bilinirliği, ön planda oluşu her daim üst safha da olmamış mıdır? Aslında bunun "bugünü" yok! Şöhretin getirisi olduğu kadar götürüsü de var. Şöyle demek daha mı doğru olur.

Yakın örnekler... Yeri gelir, Benzema gibi şantaj davalarıyla boğuşmak zorunda kalırken yeri gelir hiç ummadığınız anda hukuk sizden yana olur. Sanırım bunun en büyük örneği Jean-Marc Bosman davası. Daha bilindik haliyle Bosman Kanunu.
Bu konuyla ilgili her zaman araştırmalar yapmıştım ta ki Loughborough Üniversitesinin(İngiltere) ders olarak tartışma konusu olana dek. Çarpıcı bilgilere ulaştıkça ne yalan söyleyeyim iştahım kabardı.



Hak, hukuk ve adalet bir yana Bosman hiç de üst düzey futbolcu olmasa da kendi takımına (Belçika RFC de Liege), başka bir takıma transfer olmasının önündeki engel olan bonservis bedeli için adliyeye taşındı. Hikaye yeşil sahalarda değil yargı makamlarında başlayacaktı. 
Bosman davayı açarken belki de bu davanın dünya futboluna emsal teşkil edebileceği aklının ucundan geçmemiştir. Gelgelelim kendi halinde bir futbolculuk kariyeri varken mahkeme duvarlarını aşındırmak asıl işi olmuştu.

1990 yılında yani Bosman 26 yaşındayken bonservis bedelinden dolayı açtığı dava çıkmazın içine sürüklendi. Ya da basın, dünya futbolu öyle sandı. Ancak hesaplanmayan bir durum gelişti. Yalnızca kendi hakkını savunmayan Bosman; yıllarca süren davalar pek çok futbolcunun anlaşmalarında yapılandırmaya gidildi. Hatta yıldızı parladı. 
Öbür taraftaysa hukuk mücadelesi veren, futbolu orta seyirde izleyen ve diğer futbolcuların adaletini koruyan Bosman futbol hayatının fişini çekmişti. İşin aslı bunu önemsemiyordu. 

1995 yılının son günlerinde Dava Bosman'ın lehine sonuçlanmıştı. Koca bir yük ile. Davadan kazandığı paralar yine dava masraflarına dönüşecekti. Beraberinde çoğu spor kulübünün korkulu rüyası haline gelmişti. Ne futbolcu ne de teknik adam olarak işini yapamıyordu. Çoğu futbolcunun dönüm noktası olan Bosman arkadaşlarından destek alamaması onu manasız sona götürüyordu. 

Yazılanları, verilen hak mücadelesini düşününce ne hukukun ne de futbolun önemini Dünya 
futbolunun/futbolcusunun yönünü yeniden yazan adam olarak tarihe geçti.
"Bir tek kişiye yapılan bir haksızlık, bütün topluma yapılan bir tehdittir." (Montesquieu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.