31 Mayıs 2016 Salı

Futbolun Ta Kendisi, Matias Dutour

Bir soru! Bu devir de ya topçu ya da popçu mu olacaksın? Çok sıradan bir soru... Popu bilmem ama topçuluk konusunda bir kaç şey söylemeyi isterim. Malum önüne gelen yorumcu veya futbolcu... Ancak kesin olan bir şey varsa da yetenek işi olduğu. Bunda herkes hemfikir. O kesin. futbol deyince de hep aklımıza, Avrupa ve dolaylarında buluşuyoruz. Burada da takılıyoruz. Külliyen yanlış.

Güney Amerika tabiri caizse biçilmiş kaftan. Akıllara Messi, Maradona, Mascherano, Ortega, Higuain, Aguero... geliyor olabilir. Popüler olmak da şart değil. Bizim açımızdan. Ama ben Uruguay'a götürmek istiyorum. Cavani, Suarez, Godin, Gimenez gibi oyuncularda değil konumuz. Uruguay'ın Nacional takımında forma giyen 20 yaşındaki Matias Dutour. İleride az önce saydığım isimlerin içinde olur mu onun garantisini veremeyiz. 



Görünen o ki listeyi sallayacak ya da milli takımı. Bir futbolcu ves vesesi değil. Dutour'un hikayesini ilginç kılan ise ta kendisi... Doğuştan gelen rahatsızlıktan dolayı sol kolunun büyük bir kısmı yok. Bu engele rağmen içindeki cevheri çıkarmakta kusursuz. Kelimenin tam anlamıyla o bir futbol yeteneği. Tek başına bu da yeterli değil hiç şüphesiz. Azmiyle, futbola sarılan Dutour genç takımdan A takıma kadar yükselen bir grafik çizdi. 

Mücadelesini ilham aldığı oyunculara bağlasa da normal bir cümle gibi gelen " genç takımdan A takıma" yükselmek göründüğü kadar kolay olmadı onun için. Yine de takımda istediği dakikaları alamadı ve bench'in yolunu tuttu. 
Dutour'u keşfetmek hiç de zor değildi. Bir takımın sağ bek açığını dolduruyor ve savunmaya yardıma koşuyordu. Bunu görenlerden biri de Rocha Football Club'tı. 2015 - 2016 sezonunda transfer oldu da. Bu anlatılanlar, yazılanlar ve arkasını düşünmeden konuşanlar için FIFA'dan teşekkür mesajları yağdı.

Yaptığı fedakarlıklarla ilham verdi. Belki sadece bir futbolcuya değildir. Bir topun etrafında koşarken bir takım duygularımızı ve hoşgörümüzü kaybetmiş olabiliriz. Rengimiz, yeteneğimiz, hikayemiz ne olursa olsun "biziz." 
Kısa bir süre önce Dinamo Kievli Gusev'in çarpışma sonucu yere düşüp bilincini kaybettiği sırada rakip takımın (Dnipro) oyuncusu Kankava'nın dilinin soluk borusuna kaçmasını engellemesiyle bir anlamda hayatını kurtardı.
Hırsların peşinden koşmadan önce biraz düşünün. Durun ve hemen şimdi yapın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.