13 Mayıs 2016 Cuma

Demir Lady

Demir Lady kimdir bilir misiniz? Hemen ağzımızdan dökülüverir Margaret Thatcher. Otorite ve disiplin kelimelerinin tam karşılığına denk gelen 20. yüzyılın en uzun görevinin başında kalan İngiltere Başbakanı. Adına filmler çekilen Thatcher çoğu kadının idolüdür aynı zamanda. Bir bakıma erkeklerinde, eşi benzeri olmayan gücün ve hırsın simgesi.

Siyasi açıdan bakıldığında karşımıza çıkan ilk ve tek kadın. Bir de spor versiyonu demir lady... Üstelik çok tanıdık. Bizden biri. Türk kadını. Neslihan Demir. Nasıl Thatcher başta Birleşik Krallık olmak üzere siyasi gücün belirleyicisi ve örnek insanı olduysa tıpkı Neslihan Demir'de voleybol'daki dönüşümü oldu. Türkiye'de örnek profil etkisi yaratırken, Türk voleybolu çıkış ivmesi yakalamıştı. 



Yapı taşlarını oluşturanlardan biridir Neslihan Demir. Benim haddime değil. Çünkü voleybolu evet sevmişimdir ancak basketbol, futbol, tenis veya bisiklet gibi bağrıma basamamışımdır. Fakat Neslihan farklıydı. Hangi branş olursa olsun "abla", "örnek sporcu", görevi görüyordu. Bu aynı zamanda Neslihan için baskı da oluşturmuyor değildi. İnsanların beklentileri yükselince beklentiyi karşılayamama olgusu oluşuyor. 
Zerresini görmedik. Vakıfbank'ı, Eczacıbaşı'na ve de milli takımını sırtladı.

Şimdilerde de örnek anne sporcu. Pek alışık değiliz değil mi? O tüm yapılamaz, başa çıkamaz denilenlere inat yaptıklarıyla cevap verdi. Nedir bu başarının sırrı? İnanmak ve ideallerin peşinden koşmak. 12 yaşında kafasına koyduğu voleybolu Eskişehir DSİ takımıyla başlangıç yaparak başlar. 
Sadece 2 yıl sonra Yeşilyurt takımına transfer olarak evrilir. 4 sene Yeşilyurt formasına sayılarına kazandırırken transfer listelerinin de göz bebeği haline gelmişti. 

O zamanki adıyla Vakıfbank Güneş Sigorta'ya transfer oldu ve bir anda yıldızı parladı. Lig şampiyonlukları, en skorer oyuncu unvanıyla değerini katlıyordu. Hemen takip eden yıllarda İspanya'nın CV. Tenerife takımına transfer olarak "demir lady" yakıştırmasına yaklaşıyordu. 
Tenerife takımında bir maçta 34 sayı alarak "demir yumruk" lakabını takmışlardı. Bundan sonrasının ardı arkası kesilmedi.

Bir kez daha Türkiye'ye gelecek; önce Vakıfbank ardından Eczacıbaşı Vitra'ya geçerek takımlarının yükünü omuzlarına aldı. Yine bu başarılar ve smaçlar milli takımlar düzeyine taşındı ve ilk 6'daki yerini korudu. İspanyollar güzel özetlemişler "demir yumruk" diye... 
Bizler fark etmeden birer Neslihan Demir olmuşken, o hepimizin adına Demir Lady unvanıyla topa dokunuyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.