15 Nisan 2016 Cuma

Spurs; Teksas Duruşu

Her şey San Antonio Spurs'ün logosundaki Mahmuz emaresi ile başladı. Biz her ne kadar San Antonio Spurs olarak tanısak da geçmişte Dallas Chaparrals kulübü olarak ilk adımı atacaktır. Durumlar değişti. Değişim rüzgarlarının tek başına isim bazında olmadı. Kulüp San Antonio'ya taşınınca ne kenti ne de takımın imajına yakışmayan Chaparrals mahlasını emekli edip "Kovboy" toplumuna yakışır "Spurs" yani mahmuz adıyla parkelere çıkmaya başlarlar. 

Şimdi diyebilirsiniz ki bu tipte hikayeler yok mu? Bilakis tonlarca NBA takımların dünya çapındaki popülerliğini getiren en büyük faktörlerden biri de, belki de en önemlisi içerisinde barındırdığı eskimeyen hikayeler...
Biliyor musunuz, bu aynı zamanda sporun evrensel dillerinden biri. Yine söz konusu basketbol ve NBA olunca öyle arşivlere inmeye de gerek yok. Bir öykü sizi içine çekmiştir bile. İşte tam bu nokta da Teksas'ın tozunu dumana katıyoruz.



Evet, San Antonio Spurs; 2000'lerin ortaları NBA keşmekeşinin içinde yüzerken, sessiz ve derinlerden gelerek yazdı başarılarını. Oysa ki aynı sezonlar da yıldız topluluğunu barındıran takımlara rağmen ispat etti. Bu hususta Gregg Popovich'ten kapıyı açmak gerek. Birçoklarına göre NBA tarihinin en iyi ve aynı zamanda en mütevazi takımını kurarak bir "takım" oluşturdu. Zirvede ya da zirveye tutunmaya çalışan bir kaç takımdan başkası olamaz. 
Olmamalı. Çünkü Popovich 1-2 yıllık bir iş değil, fütürist bir yaklaşımla bakış attı. Filmi biraz geriye saracağım. İzninizle.

Büyük bir borç borç yumağına saplanan Chaparrals takımının yöneticileri daha fazla yatırım yapamayacaklarını söyleyince takım dımdızlak ortada kalakaldı. Hiç bir önemi kalmadan terk edilen Chaparrals takımı tek başına bırakılırken devreye San Antonio şehrindeki basketbola gönül vermiş yatırımcılar tarafından Spurs'ün doğuşunun temellerini attılar.

O günden beri mali sıkıntılar bel bükse de bırakıp gitmediler. Tıpkı şu zihniyetle yaklaştı Popovich. Spurs'ün adını sancılı dönemlerden sonra farklı şekilde anıyorsak; mükemmeliyetçi kişiliği ile koç ve sisteme, takıma adanmış oyuncular topluluğundan olduğunu unutmamak gerek. Şimdilerde eski günlerini Lebron James'e yaşattıkları mağlubiyetleri arıyorlar. Ancak Popovich hala mükemmel arayışını sürdürüyor. 1996'dan beri...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.