30 Aralık 2015 Çarşamba

Chris Hoy ve "Sir" Açılımı...

"Sir" unvanı, İngiltere'de Kraliçe tarafından bizzat kendince verilen iki unvandan biri. Dolayısıyla ki İngiltere sıkı düzeni düşünerek fazlasıyla önem taşıyan onur tacı. Önceleri savaşlarda üstün hizmet gösteren askerlere verilen bu yaldızlı harfler, günümüz koşullarını askeri boyutların sınırları aşmış bir unvan biçimini aldı. Savaşta gösterilen mücadelelere değil, sanata, spora kısacası göz önündeki alanlara verilen değere biçilen bir kaftan. Genelde ilk akla gelen Alex Ferguson olur, zira efsane "Rolling Stone" Mick Jagger, Elton John futbolun efendilerinden Bobby Robson ve dünyaca ünlü futbolcu David Beckham gibi isimler yaptıkları işlerin hakkını veren isimler. Sir unvanıyla şereflendiriliyor.

Unutulmaya yüz tutmuş bir isim daha var. Bisiklet dünyası onu oldukça yakından tanıyor ve takip ediyor. Kırılması güç rekorları ve sempatikliğiyle İskoçların gözdesi Sir Chris Hoy. Chris Hoy'un tanınmamış olmasının sebebi Olimpiyatlar da aldığı başarılar, madalyalar... Çünkü Dünya Şampiyonları veya Avrupa'da düzenlenen turnuvalar Olimpiyatlara gölge düşürüyor, bir de bireysel sporlara uzak oluşumuz ana etkenlerden. Olimpiyatlar spor ve ülkenin tanıtımının yaygınlaşması açısından dünyanın en kapsamlı spor etkinliği. 



Yakın zamanda çok yakınımızda, Erzurum'da gerçekleştirilen Kış Olimpiyatlarının şampiyonları kim diye sorulsa cevap verecek isim zor buluruz. Peki ya Chris Hoy Olimpiyatların neresinde? Hoy 11 kez bisiklette Dünya Şampiyonu olmuş, yanına 6 kez Olimpiyatlar şampiyonluğu yazdırmış. Ona kısaca tüm zamanların gelmiş geçmiş en başarılı Olimpiyat bisikletçisi diyebiliriz. Chris Hoy'un bu başarıları lise yıllarında takım arkadaşlarıyla kürek takımında ve yine bütün olan bu gurup daha sonra rugby oynayarak takım sporlarının getirdiği birliği, bisiklet sporuna taşıyarak boynuna geçirdiği madalyaların açıklamalarını getiriyordu.

14 yaşında bastığı pedallar bir anlamda kariyerini belirliyordu. 3 yıl sonrasında Berlin'de ilk madalyasını (gümüş) kazanacaktı. Beraberinde izlediği şampiyonluklar adım adım onu ve ülkesini Olimpiyatlara taşıyacaktı. 2000 yılında Sidney Olimpiyatları aynı zamanda Büyük Britanya için Rönesans devrimi demekti. Olimpiyat oyunlarında 3 altın madalya kazanan ilk İngiliz sporcu olmayı başarınca sessiz sessiz "Sir" nişanesini yazdırmaya gidiyordu, üstelik kraliçenin ellerinden.



2007 yılı gibi hız rekorunu kırmayı denese de sadece 0.005 saniye düşürerek yaklaşmaya çalıştı. Sidney, Atina ve kendi toprakları Londra için farklı anlamı vardı. İngilizler içinde. O bisiklet sporunun velhasıl İngiltere için dönüşüm ve değişimini sağladı. 2013 yılında emekli olduğunu duyuran Hoy aynı yıl UNICEF'in ilham büyükelçisi oldu. 
Çocuklar için özel olarak tasarladığı bisikletler dahil olmak üzere kolları sıvamıştı Hoy. Birleşik Krallık için gurur tablosu eşliğinde "Sir" unvanını hak eden bir sporcuydu. Kimileri Chris Hoy'u yeni duyuyor olabilir kimileri içinse "Sir" unvanı az diyenler yok değil. Olimpiyatlara bir başka gözle bakmamızı sağlayan 3. viteste bir sporcu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.