23 Ekim 2015 Cuma

Sonbahar Bir Başka Güzel; Şanghay Masters

Her yıl sonbahara daha ağır adımlarla ilerlerken bu yıl geçiş dönemi epey kısa sürdü. Hatta anlayamadık. Türk kadınları kışa hazırlık amacıyla vira durmadan salçalar, konserveler, tarhanalar, reçeller ve daha fazlası için sanki kıtlık olacakmış gibi gecesini gündüzüne katar. Bu yılda gelenek bozulmadı. En azından Türk toplumunun baharın gelişinin habercisi var. Kabul! Biraz sıradışı. Sokaklar, apartmanlar mutfak kokar. Sonbaharı erken karşılayan sadece mutfaklarımız değil. Bir başka açıyla hazırlananlarda var.

Tenis sonbaharını erken yaşayanlardan. Amerika Açık finalleri oynanmasıyla yavaş yavaş çekilir. Önce kortların üstü kapatılır, sonra kıyafetlerin boyu uzar. Aslında durum tam olarak da böyle değildir. Amerika Açıkla birlikte Ocak ayındaki Avustralya Açığın gelişi için hazırlıklar yapılır. Oyuncular takvimlerini, mental yapısını Güney Kıtasına göre şekillendirir. Amerika'dan sonra küçük küçük bazı turnuvalar düzenlense de tadı daha çok antrenman kıvamındadır. Hem oyuncular hem seyirciler için.
Ekim ayıyla o sonbaharın gelişini ertelemeye başladı tenisçiler. Önce orta zorlukta Çin Açık daha sonra Şanghay Masters birbirlerini takibe aldılar. Her yıl üzerine bir şeyler katarak daha üst turnuvalara değişim sağlıyorlar.



Çinlilerin henüz elini atmadığı herhangi bir şey kalmadı gibi. Burada da epey gelişim gösteriyorlar. Her yerde olup da hiç bir başarı gösteremeyenlerden de değil üstelik. Ekim ayının başlarında Şanghay bölgesinin Minhang'da Qi Zhing Stadyumunda düzenlenir. Kuruluş olarak da henüz çocukluk dönemini (2009) yaşıyor. Badminton konusunda  tekelleşmişken artık teniste de yüzünü göstermeye başladılar. Başarılılar mı? Tartışılır. Çağ atladıkları ortada. Türkiye çok daha önce bu sporla iç içe geçse de bir Çin kadar açılım gösteremedi. Bunun maddi boyutlarını da es geçmemek gerek. 

Şanghay Masters'da diğer organizasyonlara benzer işleyişe sahip. Daha popüler yapan Federer, Djokovic, Nadal, Murray, Tsonga isimleri dillendirmek biraz şaşırıp sonra unutulacak turnuvadan fazlasıydı. Federer taraftarı kendilerini 2016 yılına saklarken Djokovic kesimi rahat durmuyordu. Djokovic arka arkaya aldığı galibiyetler serisine Şanghay'ı da ekledi. 



Son yılları bir kenara bırakıyorum, bu yıl Roland Garros dışında sezonu domine eden Djokovic vardı. Finalde Jo-Wilfried Tsonga'yı eleyen Novak Djokovic 25. Masters Şampiyonluğuna güle oynaya ulaştı. Merak ettiğim daha ne kadar darmaduman edecek izleyip göreceğiz. Biri tarafından dur denilecek isim çıkacak mı? Akıllarda bazı isimler var. Hatırlatmakta yarar var. Geçen yıl Şanghay'ı Roger Federer almıştı. Yaşlı kurt 2015'te Grand Slam'e ulaşmamış olabilir ama finallerde oynadığı oyunlarla göz dağı veriyordu. 
Tsonga'nın da ATP World Tour Masters'lardaki zafer sevincini yaşamasına ramak kala elinden alınıyordu. Ne zaman dur diyecek o da ayrı bir merak. 
Anlaşılan tenis dünyasında dört mevsimi yaşayacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.