16 Eylül 2015 Çarşamba

Aktivist, Bisiklet ve 3 Kadın

Profesyonel ve başarıdan başarıya koşan sporcunun daha önce yaptığı sporları bir kenara bırakıp "asıl sporunu" keşfetmesi ya da kendini bulması artık alışagelmiş bir süreç.
Belki de temelde diğerlerine göre +1 eklemesine yardımcı olmuştur, önceki sporları. Kim bilir! Buraya kadar kabul edilebilir bir geçmiş. Ya yazar ya da film yapımcısının önce buz pateni ardından bisikletle ismini şampiyonluklara yazdırması, düşündürücü. 
Yazarların veya yapımcının ahşap sandalyesine sırtını dayamış ve olmazsa olmazı öngörüsü kalemiyle döktüğü sanat akıllara geliyor, entel havasıyla. 

Bu sefer durum farklı! ESPN'de yazar olarak kariyerine yön veren Kathryn Bertine daha önceki spor geçmişiyle umudunu ve hayallerini sırt çantasına doldurur ve iki teker üzerinde adından söz ettirir. Bu kadarı ile yetinmez bazı haksızlıkları gözlemleyip belgesele (Half The Road) ve kitaplara dönüştürür. 


Aynı zamanda La Course by Le Tour de France'in yeniden ortaya çıkışındaki önderlerden. Fazlasıyla sesini duyurmasıyla kalmayıp yanına Emma Pooley ve Marianne Vos'u alıp ses getirecek imza kampanyası başlatırlar. 
Bertine bisiklet yarışlarından tam olarak istediğini veremese de kadın-bisiklet ilişkisini 3. vitese alarak yansıttı.

Kadın bisikletinin "başarısı" denildiğinde akla gelen isimlerinden biri de hiç şüphesiz Marianne Vos. O sadece başarısını kabul etmiyor. Kadın bisikletinin gelişimi ve bilinirliği için organizasyonların ve kampanyaların büyük bir parçası oluyor. Kadın ve bisikletin yeniden şekillendiren mimarlarından biri. İnce işçiliğini de tam da burada konuşturuyor. 

Adından bu kadar söz etmişken son yıllarda üst üste Dünya Şampiyonu olup gökkuşağı mayoya renk verenlerden. "Zor, imkansız" kelimelerini yeniden gözden geçirmemizi Vos sayesinde birçok kadın sadece bisiklette değil, sporda yeni adımlar attı.


Bir diğer isimse Emma Pooley. Bertine'ye benzer bir kariyer basamağı sadece mesleklerin farkıyla. Pooley mühendis olarak yürüdüğü yaşamına bisiklet pedalı basarak hız verdi. Olimpiyat ve Dünya Şampiyonası ödülleri ile hem takımları adına hem de bireysel olarak rakiplerine şimşek çakıyordu.
Bisiklette sessiz sedasız yükselirken eğitiminde de dur durak bilmeyenlerdendi. Geoteknik mühendisliği bölümünde doktorasını yaptı. Şaşırtıcı öyle değil mi?


Beraberinde ve beraberlikle pek çok durumun üstesinden gelmek bu 3 cesur kadın örneklerinden sadece birkaçı.
Change.org'ta düzenledikleri imza kampanyasıyla ASO'ya Tour de France'ın son etabının aynı günüyle Paris'te başlatılan organizasyon yaptırmayı başardılar.
Tour de France'in 200'e yakın ülkede yayınlandığını düşününce muazzam bir azim öyküsü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.