21 Ağustos 2015 Cuma

Bisiklet Üzerinde Eşsiz Tınılar

Elimizden hiç düşürmediğimiz telefonlarımızın takviminden yapraklarını geriye sarın. Öyle çok değil 80'lerin sonlarına doğru. Efsanevi İrlandalı bisikletçi Stephen Roche adına yazılmış ve pedallarken ilham deposuna dönüşen şarkıyı açın. Şarkı; "Get Out of Saddle Stephen". Bisiklet sürenler çok iyi bilecektir ki pedal çevirirken kulağınızdaki tınılar, sanki siz bisikleti değil de bisiklet sizi taşıyormuş hissine kapılmanızı sağlayacak. 
Tabi rampa yukarı çıkmıyorsanız!

Sesi açın, Stephen adına yazılan şarkıya kulak verin. Daha önce adına kitaplar yazılmış hatta filmler çekilmiş bisikletçiler biliyoruz. Üstüne üstün Roche hakkında harflerin kelimelere büründüğü kitapları ve belgesel tadında filmi olduğunu belirtince yerinin bisiklet dünyası için apayrı olduğunu söyletiyor. 
En enteresan olanı ise şu an kulağınızda Dermot Morgan'ın seslendirdiği şarkısı.


Roche'yi diğerlerinden ayıran ya da Roche yapan ve İrlanda bisiklet kültürünü başarıdan başarıya koşturması tek başına değildi. Yine İrlandalı ve bisikletçi Sean Kelly ile birlikte geldi başarı zinciri. 1987'de bisiklet yarışlarını domine eden Stephen arka arkaya Tour de France ve Giro d'ltalia etap yarışlarını kazandı.

Şampiyonluk naralarıyla yüzü gülücüklerle dolup taşarken, Dünya Şampiyonu olarak bisiklet üzerine yazılabilecek en büyük işlere/zaferlere imzasını attı.

Böyle bisikletçilerin bir-iki ay içerisinde isimlerini tekrarlamayınca unutmaya yüz tutuyor. Ancak Roche yarış organizasyonları ve bisiklet yarışları için yorumcu olarak adını unutmamıza asla izin vermedi. Onun bu iddialı spor yaşantısı soy ağacına da yansımıştır. 
Bir oğlunu, kardeşini ve yeğenini de bisiklet sporunu aşılamıştır. Hatta hemen hemen hepsi profesyonel yaşantılarına adım atmıştır.


Bunların yanı sıra Roche bisiklet adına kurdukları kamplarla bambaşka hava yakalamıştır.Biliyorum müziğin, bende aktarmak istediklerimi yazmanın sonuna geldim. 
O zaman yine bisiklet bisiklet üzerinden müziğimize yön verelim. Bisiklete taparcasına aşık Kraftwerk Tour de France adında şarkıyla hatırlatayım.

E tabi Stephen'in şarkısından çok farklı atmosfere sahip olsa da Tour de France şarkısıyla birlikte turun 100. yılında albüm haline dönüştü. Daha fazla bir şey söylemiyorum. Sizi müzikle baş başa bırakıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.